Slik velger du riktig tannkrem

Visste du at små hull kan reparere seg selv med riktig tannkrem?

På KIWI har vi et godt utvalg tannkrem du kan velge mellom, etter ulike behov. Men hvordan vet du egentlig hvilken du bør velge?

Tannlege Erik Svendsrud ved Tannlege Svendsrud, forklarer at tannkremen din først og fremst må inneholde fluor. Men hvorfor er egentlig dette så viktig?

- Forskning har vist at fluor er en av hovedårsakene til at vi får mindre karies nå for tiden sammenlignet med tidligere, forteller Svendsrud.

Grunnen skal være at fluor lagres i tannen og danner et beskyttende lag på utsiden av emaljen slik at den blir hardere og mer motstandsdyktig mot syreangrep fra bakterier. 

- Små hull kan til og med repareres av seg selv hvis det regelmessig finnes fluor rundt tennene, sier tannlegen.

Velg en tannkrem med fluor, og unngå såpestoffer hvis du lett får munnsår, råder tannlegen.
Velg en tannkrem med fluor, og unngå såpestoffer hvis du lett får munnsår, råder tannlegen.

Ikke skyll etter tannpussen 

Ifølge tannlege Erik Svendsrud holder det med en centimeter med tannkrem på børsten, deretter bør du pusse godt i to minutter.

Det er én ting til som er avgjørende for hvor rene tennene dine blir etter tannpussen:

- Det er en fordel om du unngår å skylle etter tannpussingen, men kun spytter ut overskuddet av tannkrem. Ellers kan du skylle bort effekten, forklarer Svendsrud.

Tannkrem-tips

Velg tannkrem etter ditt behov

Tannlege Inger-Lise Mathiesen ved OscarsBorr tannklinikk AS forteller at du bør tenke over hva slags behov du egentlig har, før du velger tannpasta.

- Har du lett for å få after (munnskold), bør du holde deg unna såpestoffer i tannkremen. Dette kalles natriumlaurylsulfat. I tillegg bør du se opp for slipestoffer i en tannkrem, det sliter på tennene.

Hun legger også til at det finnes forskjellige styrker på fluortannkrem, og at tannlegen din bør anbefale deg en ut ifra dine behov.