Akkurat nå er disse grønnsakene på sitt aller beste

Sensommeren og høsten er høytid for norske grønnsaker – både når det gjelder smak og næringsinnhold. Se hvilke som er best akkurat nå!

Klimaet i Norge er nemlig svært gunstig for de grønnsakene som gror her. Den langsomme modningen gir ekstra smak og næring til råvarene. Og akkurat nå, fra august til oktober, er de norske grønnsakene på sitt aller beste.

– Norske grønnsaker er i verdensklasse når det gjelder kvalitet. Det som produseres ute i det fri i Norge, med lange, lyse netter og et litt kjølig klima, er helt særegent bra. Det merker man både på smak og ferskhet. De smaker rett og slett grønnsaker, sier markedsdirektør i BAMA, Jan Hammarstrøm.

Det finnes dessuten andre fordeler:

– Jo ferskere varene er, og jo lenger nord de produseres, jo større er sjansen for at alle næringsstoffene fortsatt er der. Dett er på grunn av den langsomme modningen, og fordi grønnsakene er lokalt produsert og derfor har kortere vei til butikken, sier Hammarstrøm.

Selv anbefaler han særlig fersk løk i bunt, gulrøtter, blomkål, brokkoli og poteter denne perioden, samt rotgrønnsakene som kommer utover høsten.

Nysgjerrig på hva som dyrkes i ditt fylke? Sjekk Gartners oversikt

Norge elsker grønnsaker!

Nordmenns forbruk av grønnsaker øker jevnt, og i 2016 spiste hver innbygger i snitt over 50 kilo. I volum har mengden norske grønnsaker økt med hele 30 prosent de siste ti årene. Forbruket av grønnsaker går også opp om sommeren. Om det er veldig varmt, spiser vi mer salat. Litt kjøligere, og vi vil ha kokegrønnsaker.

Helsedirektoratets kostråd anbefaler at vi spiser fem porsjoner frukt, grønnsaker eller bær om dagen – og halvparten bør være grønnsaker. 

– Et høyt og variert inntak av grønnsaker har vist å redusere risikoen for både hjerte- og karsykdom, kreft, diabetes og overvekt. Og blant de norske grønnsakene er det flere «supergrønnsaker». Både rotgrønnsaker, kål og ulike typer løk er rike på fiber, antioksidanter og et spekter av ulike vitaminer og mineraler, forteller klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo universitetssykehus Tine Sundfør.

Kiwis norske grønnsaker leveres under merket Gartner. Gartnermerket er garantien for at du får norske varer. På hver enkelt pakke kan du også se hvor grønnsaken kommer fra, for eksempel i Lier, Sogn eller Rogaland.