Alt til sommeren billig hos KIWI

Denne myten om plaster er faktisk helt feil

Tar du av plasteret om natten for at såret skal gro fortere? Det bør du ikke gjøre.

Et sår trenger oksygen for å gro, men dette oksygenet kommer ikke fra luften. 

– Det kommer fra blodet. Det som skjer når vi lufter såret, er at såret danner en hinne for å unngå uttørring, sier dosent og sykepleier ved Høgskolen på Vestlandet, Arne Langøen.

Kroppen beskytter altså såret med en skorpe for å unngå at vevet tørker ut og dør. Sår som holder seg fuktige, gror ifølge Langøen raskere enn sår som ligger åpne.

Vask bort belegg

Siden det aller viktigste for at et sår skal gro er nok tilgjengelig oksygen fra blodet, gror områder med innsnevrede blodårer dårligere.

– Det samme gjelder hvis det er mye væske under huden, altså ødem. Husk for øvrig at såret også må holdes rent, sier Langøen.

Bruk en såpe med lav PH, vask sårflaten grundig og pass på at det ikke kommer ulike former for belegg på såret.  

– Alle sår, også noe så enkelt som gnagsår, kan få bakteriebelegg, og da stopper sårhelingen opp. Dette belegget kan stort sett vaskes vekk, og hvis dette ikke er nok, finnes det hjelpemidler for å fjerne det, sier han.

Sår bør ifølge dosent og sykepleier Arne Langøyen holdes rent ved å vaske og bytte plaster daglig.

Bytt plaster daglig

Det å fremskynde sårhelingsprosessen er ikke mulig, men du kan altså enkelt unngå forsinkende faktorer.

– Ved å holde det rent med tilstrekkelig oksygentilførsel, gror det så fort det kan. Da kan naturen gå sin gang, sier han.

Såret bør ifølge Langøen vaskes daglig i forbindelse med dusjing, og det er da naturlig å bytte plaster samtidig. 

– Plaster eller annen sårbeskyttelse skal holde såret fuktig, rent og beskytte mot irritasjon fra sko, klær og annet. Gjør du det, gror det nok greit, sier han.