Vitaminbjørner og sykehusklovner

Vitaminer som er med på å spre glede

Sykehusklovnene gleder barn på sykehus landet over.

Visste du at hver gang du kjøper en boks Vitaminbjørner, er du med på å støtte det viktige arbeidet til Sykehusklovnene? Les hvorfor støtten er ekstra viktig.

Vitaminbjørner er ikke bare godt for små og store kropper. For hver boks Vitaminbjørner du kjøper, donerer Orkla Health en krone til Sykehusklovnene. Siden oppstartet av samarbeidet i 2015, har det blitt gitt mer enn 8,7 millioner kroner i støtte til den ideelle organisasjonen.

Får frem latter og glede

Sykehusklovnene har et viktig samfunnsoppdrag om å gi barn på sykehus "magisk medisin" helt uten negative bivirkninger. For Vitaminbjørner er samarbeidet med Sykehusklovnene en perfekt match.

– Sykehusklovnene får frem latter og glede, som kan mobilisere uante krefter i små og store kropper. Ikke minst er vi imponerte over hvordan klovnene kan bidra til at medisinske behandlinger for barn løses raskere og bedre, forteller Brand Manager Anders Brunæs i Orkla Health.

Daglig leder i Sykehusklovnene, Nina E. Eidem kan bekrefte den gode effekten klovnene har på barn og unge i en sårbar situasjon.

– Klovnenes tilstedeværelse reduserer også behovet for beroligende midler og uønsket bruk av tvang. Forskning viser også at latter og glede reduserer smerte, styrker immunforsvaret og gir mindre stress, sier hun.

– Sykehusklovning er så mye mer enn god underholdning – det er "magisk medisin".
Nina E. Eidem

Sykehusklovnene sprer juleglede
Sykehusklovnene besøker barn mellom 0-18 år som er innlagt på sykehus. Per i dag er de til stede på 19 sykehus i Norge. Foto: Sykehusklovnene.

Mistet millionstøtte

At Sykehusklovnene er til stede i medisinsk behandling av barn, er blitt en viktig bistand som både sykehusene, leger og sykepleiere etterspør. Men på tross av stor pågang og etterspørsel, mistet Sykehusklovenen millionstøtten fra Grasrotandelen i midten av 2022. Støtten som mottas i forbindelse med samarbeidet med Vitaminbjørnene er derfor desto viktigere.

– Bidraget fra Vitaminbjørner gir oss mulighet til å møte barna i leken, der det ofte skjer overraskende og uforutsigbare ting som gjør at barna kan glemme tid og sted. Støtten gjør også at Sykehusklovnene kan møte de aller sykeste barna som får behandling hjemme, så de kan få et like godt tilbud som barna på sykehus, sier Eidem.

Siden oppstarten av samarbeidet i 2015 er det blitt donert mer enn 8,7 millioner kroner til Sykehusklovnene, og avtalen er en viktig del av bærekraftsarbeidet i Orkla Health.

– Vi ønsker å ta et sosialt ansvar og støtte samfunnsnyttige organisasjoner som utgjør en positiv forskjell i samfunnet. Det er spesielt meningsfylt å støtte Sykehusklovnene fordi vi vet at våre donasjoner utgjør en stor forskjell, og har bidratt til å utvide tilbudet. Et utvidet tilbud betyr mer glede og latter hos enda flere barn og unge på norske sykehus, avslutter Anders Brunæs.

Fakta om Sykehusklovnene:

Gruppe med barn.jpg

  • Sykehusklovnene besøker barn mellom 0-18 år på sykehus og i hjemmebesøk.
  • Vi hjelper også barn gjennom blodprøver, sårskift og andre behandlinger.
  • 50 sykehusklovner er tilknyttet organisasjonen. Alle med scenekunstbakgrunn og videreutdanning innen sykehusklovning. 
  • Til stede på 19 sykehus i fire helseregioner, fra Tromsø til Kristiansand. 
  • Medlem av EFHCO, European Federation of Healthcare Clowning Organizations.
  • Ideell organisasjon, finansiert gjennom donasjoner, søknadsmidler og bedriftssamarbeid.