Kjapp og billig pasta hos KIWI

Slik har Barilla gjort produksjonen mer bærekraftig og miljøvennlig

For verdens største pastaprodusent er kortreiste råvarer alfa og omega. Visste du at det for eksempel bare tar to timer fra de ferske urtene forlater åkeren til de ligger i Barillas pastasaus?

Rett utenfor Parma i Italia, ligger sausefabrikken til Barilla, verdens største pastaprodusent. Her produseres det 100 millioner glass med pastasaus i året.

Av disse selges over 400.000 eksemplarer på KIWI hvert år.

Ordet «fersk» er kanskje ikke noe man vanligvis forbinder med ferdiglaget pastasaus på glass, men for Barilla er bærekraftig og miljøvennlig produksjon et viktig element. Kortreiste råvarer er stikkordet!

Pesto med basilikum fra Barilla.

Lokale råvarer

På fabrikken i Rubbiano produserer Barilla pesto for hele året på kun fire måneder. Dette fordi de kun bruker fersk basilikum i sine sauser, og fra juni til september produserer de lokale bøndene hele 2000 tonn basilikum på jordene rundt fabrikken.

De ferske urtene er i sausen senest to timer etter de forlater den enorme basilikum-åkeren.

Billig og godt med laks, pesto og spaghetti. Foto: Øyvind Haug

Byttet ut lastebiler med tog

Barilla startet som et lite familieselskap i 1877, i dag er det de tre brødrene Guido, Luca og Paolo Barilla som leder den 140 år gamle pastabedriften.

Utenfor Pedrignano pastafabrikk har de en enorm åker med durumhvete. Her forskes det på hvilken durumhvete som gir høyest næringsinnhold og hvilken som er mest miljøvennlig å produsere.

Barilla bruker teknologi som gjør produksjonen mindre ressurskrevende og har et tett samarbeid med lokale bønder. Durumhveten fraktes ikke lenger til fabrikken med lastebiler, men med tog.

Dette har gitt resultater.

Siden 2010 har de miljøvennlige grepene blant annet ført til at de bruker 99% resirkulerbar emballasje, produserer 28% mindre CO2-utslipp og 21% mindre konsum av vann.