Mats søkte om støtte til et prosjekt basert på sin lidenskap for mat - og det fikk han! Nå skal han arrangere matlagingskurs ledet av kvinner med ulik minoritetsbakgrunn.
Mats Jensen (23) har selv en fransk mor og en norsk far, og har alltid vært interessert i mat. I barndommen pleide han å kokkelere sammen med sin bestefar i Frankrike. Moren hans har også vært opptatt av å dele matgleden med andre.
– Gjennom oppveksten husker jeg at hun ble glad av å se andre spise maten hun laget, og hvordan det ga dem et innblikk i hennes kultur og hverdag.
Familiens lidenskap og glede for mat var det som dyrket frem ideen om å arrangere matlagingskurs ledet av kvinner med ulik minoritetsbakgrunn. Da han fikk vite at Solofondet godkjente søknaden hans og at ideen faktisk blir realitet, fikk han ekstra driv.
– Jeg ble overveldet og veldig glad. Jeg ble også litt overrasket, ettersom jeg spurte om en ganske stor sum. Jeg hadde forberedt meg på å kanskje måtte redusere antall kurs eller gjøre noen kompromisser, så jeg er veldig glad for at jeg får gjennomføre ideen sånn som jeg har sett for meg.
Støtter ungdommer som bidrar positivt
Solofondet deler årlig ut stipend til ungdom som trenger støtte til små og store prosjekter. Målet er å inspirere og hjelpe aktive og engasjerte ungdommer til å få gjennomført ideer og aktiviteter som kommer dem selv eller andre ungdommer til gode.
Det er tydelig at prosjektet til Mats stemmer med hva juryen og styret i Solofondet ser etter i utvelgelsen. Han fikk hele 95 000 kroner til sitt prosjekt. Daglig leder i Solo AS, Elisabet Sæterdal, er selv med i styret og i utvelgelsen av søknader. Hun påpeker at de er opptatte av å gi støtte til prosjekter som har høy nytteverdi. Det er viktig at prosjektene bidrar positivt.
– Mange som får støtte har prosjekter som bidrar sosialt, kulturelt eller innen bærekraft. Det er ekstra givende å bidra på prosjekter som er til glede også for andre enn søkeren, sier hun.
Solofondet har en makssum på 100 000 kroner per kandidat, men i snitt ligger stipendene på rundt 20 000 kroner. Det kan altså være stor variasjon fra prosjekt til prosjekt.
De største minoritetene i Norge
De seks kursene skal finne sted i selveste Mathallen i Oslo. Selv om kursene skal holdes våren 2023, har Mats allerede startet med planleggingen. Han har tidligere erfaringer med å organisere arrangementer, men dette er såpass stort at han ønsker litt ekstra hjelp.
– Jeg håper å skaffe et lite team med andre unge. Det er fint å ha noen andre med på laget.
Da Mats skulle velge ut hvilke land han ønsket å ha representert på kursene, ville han at de skulle gjenspeile de største minoritetene i Norge. Han håper derfor på å få inkludert mat fra Polen, Somalia, Pakistan, Irak, Vietnam og Filippinene. Dette mener han er flere kulturer som bidrar mye i samfunnet vårt, og som fortjener å vise seg frem.
– Man hører mye om innvandring fra disse landene, men man har kanskje ikke helt innblikk i hva kulturen faktisk innebærer. Målet er derfor å gi resten av befolkningen et innblikk i hva innvandring bringer i forhold til gastronomi.
Moren til Mats har også sagt at hun vil være med på matlagingskurs, og er begeistret over sønnens engasjement.
– Hun visste ikke at Solofondet fantes, og ble overrasket da hun fikk vite om støtten jeg fikk. Hun syns det er veldig gøy, og at prosjektet mitt er en god ide.
1000 søkte stipend
Elisabet Sæterdal understreker at søknadsprosessen blir gjort systematisk og rettferdig. Hvert enkelt jurymedlem vurderer hver enkelt søknad, og det gis poeng og diskuteres.
– Vi opplever et skikkelig stort engasjement. De siste to årene jeg har vært med, så har det vært rundt 1000 søkere. Rundt 20 av disse får støtte, så det er en lang utvelgingsprosess.
Det er ingen tvil om at det er mange ungdommer der ute med kreative og gode ideer. Solo sitt nye slagord “gå Solo” innebærer at Solo heier på de som tør å gjøre sin egen greie. Med Solofondet håper de å inspirere ungdom til å gå sine egne veier og satse på sine drømmer.
– Det er utrolig givende og kult å se at så mange unge med spennende prosjekter, og som ønsker å gjøre så mye fint for andre. Jeg blir veldig imponert når jeg leser søknadene. Dette kommer vi til å fortsette med, fordi vi syns det er et fint initiativ, avslutter hun.
Mattips fra Mats
Mats og familien har flere favoritter fra det franske kjøkken. Du trodde kanskje at det kun gikk i frosker og snegler, men det spiser familien bare ved spesielle anledninger. Ingredienser som ofte er å finne hjemme hos Mats er helt vanlige matvarer som du finner i din nærmeste KIWI-butikk: dijonsennep, fiskesaus, chilisaus, sjalottløk, hvitløk, fond, lime, sitron og hjertesalat.
– Jeg er veldig glad i biff og bearnaisesaus. Helgrillet hvitløkskylling er en klassiker. Vi spiser også mye salat med sterk fransk sennep, forteller han.
Her er Mats beste tips til deg som er nybegynner på kjøkkenet:
- Lær deg noen grunnleggende teknikker først. For eksempel hvordan du lager en type saus eller en annen tilberedningsmåte. Da har du uendelig med muligheter til å lage ting med forskjellige ingredienser. Du får stor variasjon med samme teknikk.
- Jeg anbefaler å følge kanaler på sosiale medier som er sentrert rundt mat, da dette kan gi mye inspirasjon.
- Prøv å bruk matvarer du har hjemme til å lage en rett. Da presser du deg selv til å være både kreativ, miljøvennlig og sparsommelig.
Fakta om Solofondet
- Solofondet ble opprettet i 1992, og i årene frem til 2004 ble det bevilget over 11 millioner kroner til over 1300 små og store prosjekter.
- Fra 2019, etter 15 års pause, skal Solofondet igjen dele ut stipender til ungdom bosatt i Norge.
- Juryen i Solofondet består av 7 unge mennesker som har fått i oppdrag å gi andre unge mulighet til å gjøre noe tradisjonelt på sin egen måte. Disse har ulik bakgrunn og bor ulike steder i landet, men det de har til felles er at de har et stort engasjement.
- Etter juryen har sett på søknadene, er det styret som tar den endelige avgjørelsen om hvilke prosjekter som får støtte.
- Styret i Solofondet består av: Ingrid Lønning (Styreleder), Oskar Dag Sylte, Kim Rolf Jensen,
Atle Øby, Peder Onsøyen og Elisabet Sæterdal.