Fra planteavfall til panteflaske

Husk å pante planteflaskene dine også om sommeren

Vi nordmenn er verdensmestre i å pante flasker, noe som er spesielt viktig nå om sommeren når mye drikke nytes utendørs.

Du har sikkert hørt oss si det før: Grønnfargen vår forplikter. Vi i KIWI er opptatt av å ta ansvar for miljøet, og støtter bærekraftig produksjon.

De siste årene har vi blant annet åpnet flere nye og toppmoderne miljøbutikker. Vi har nulltoleranse for mikroplast i produktene vi selger, våre plastposer lages av 50% resirkulert plast, og i 2016 lanserte vi bomullspinner av papir for å redusere marin forsøpling. 

Også våre leverandører gjør en stor jobb med å forbedre sine produkter, blant dem Coca-Cola Norge. Som eneste marked i verden, benytter de plast laget av planter i alle deres produkter som produseres i Norge. Denne flasken kaller de PlantBottleTM.

Har halvert utslippene

Har du tenkt på at plast stort sett lages av olje eller andre fossile materialer? Ved å bytte ut olje med planter og bruke mer resirkulert plast, har Coca-Cola Norge halvert utslippene fra sine plastflasker.

Selv om flaskene er miljøvennlige skal de fremdeles pantes, slik at de kan bli komprimert og gjenvunnet til nye drikkeflasker.

MILJØ: Coca Cola Norge bruker kun miljøvennlige flasker i sin produksjon i Norge. Disse tallene gjelder for perioden 2010-2016

Utvikler en 100% biobasert flaske

Denne fornybare flasken gjør at vi blir mindre avhengige av fossilt råstoff.

– Da vi gikk over til gjenvinningsflasker i 2013 valgte vi å bruke Coca-Cola sin egen PlantBottleTM -teknologi i alle flasker som produseres i Norge. Disse flaskene er laget av 22,5% plantebasert plast, 25% resirkulert plast og resten vanlig plast, forteller Per Hynne, kommunikasjonsdirektør i Coca-Cola European Partners Norge.

Biomassen kommer fra Brasil og er avfall fra sukkerproduksjonen. Ingen trær har blitt hugget ned for å produsere dette, og ønsket er å kun bruke lokal biomasse i fremtiden.

- Plasten vi bruker (PET) består av to ulike kjemiske komponenter. I første versjon av PlantBottle klarte man kun å bruke bioplast i den ene plastkomponenten, som står for litt under 1/3 av flasken. Nå har vi gjort et teknologisk gjennombrudd og har sammen med forskere utviklet en 100% biobasert flaske. Det er likevel mye arbeid gjenstår før flasken kan produseres i stor skala, både på grunn av kostnader og kvalitetskrav, forklarer Hynne.

Fortsatt er det økonomiske en av grunnene til at ikke alle bruker mer miljøvennlige flasker.

- Bioplast er som regel mer kostbart enn oljebasert plast. Men det er flere aktører i Norge som bruker forskjellige typer bioplast i tillegg til oss, blant annet i korker og i plastemballasje, sier kommunikasjonsdirektøren.

PlantBottle

· Til dags dato har mer enn 40 milliarder flasker spart miljøet tilsvarende 365.000 tonn potensielt utslipp karbondioksid og 156 millioner liter med drivstoff.

· Plast er et unikt materiale. Det kan frakte varer i emballasje som veier lite og tåler mye, og det er viktig for å redusere matsvinn og bevare holdbarhet på produkter.

· Det er viktig at plast brukes og produseres på en måte som er minst mulig belastende for miljøet.

· Globalt sett er utslippene fra all plastproduksjon like store som utslippene fra flytrafikken. Disse utslippene er det mulig å redusere ved å resirkulere og bruke mer miljøvennlig plast.

· Norge er det første markedet i verden der Coca-Cola kun bruker miljøvennlige PlantBottle-flasker.