Gir bort 220 millioner kaffeplanter for å lage «verdens beste» kaffe

Ved NESCAFÉs forskningssenter i Frankrike har de dyrket frem en ny sort av planten som sies å ha den beste kaffekvaliteten i verden. Nå skal de donere bort 220 millioner slike planter.

Arabica-kaffen fra Øst-Afrika har lenge vært ansett som den beste kaffekvaliteten i verden.

Selv om Arabica-planten også har blitt dyrket i andre deler av verden, opplever bønder andre steder at det er vanskelig å oppnå både like gode avlinger og samme kvalitet på det ferdige produktet – en rykende varm kopp kaffe.

I 15 år har imidlertid forskere ved NESCAFÉs forsknings- og utviklingssenter i Frankrike jobbet med å utvikle en versjon av Arabica-planten som er unikt for Nescafé, som gir topp kvalitet og gode avlinger, uansett hvor i verden den dyrkes.

Donerer 220 millioner kaffeplanter

– I 2010 bestemte vi oss for å donere hele 220 millioner kaffeplanter til bønder i 14 forskjellige land gjennom det vi kaller Nescafé Plan, og vi er godt i rute for å nå dette målet. Med en sterk lidenskap for kaffe kan vi, som verdens største kaffeselskap, utgjøre en forskjell for kaffedrikkere, kaffebønder og familiene deres, forteller Angelika Rosenberg, kategorisjef for NESCAFÉ i Nestlé.

Målet er å bidra til en mer bærekraftig kaffebransje, og Rosenberg forteller at selskapet jobber hardt for å sikre en fremtid med god tilgang til kaffe for alle. Nescafé er verdens største kaffemerke, og hvert sekund drikkes cirka 5500 kopper av deres kaffe verden over. 

Relanserer en klassiker

Nye NESCAFÈ GullNESCAFÉ Gull er Norges klart mest solgte instant-kaffe. Nå kommer den hos KIWI med ny oppskrift og design.

– Mens NESCAFÉ ble lansert allerede i 1938, kom NESCAFÉ Gull i 1965. Kaffen har blitt utrolig populær her i Norge, og er i dag Norges tredje mest solgte kaffe, målt i antall kopper, forteller Angelika Rosenberg, kategorisjef for NESCAFÉ i Nestlé.

Nå relanseres kaffen i alle KIWI-butikker med ny og enda bedre oppskrift, i tillegg til et nytt design.

– Vi tilsetter nå førsteklasses arabica-bønner, som er ti ganger finere malt enn den vanlig filterkaffe. Dette gjør vi for å fremheve smaken og aromaen, forteller Rosenberg.

Satser hele karrieren

Tidligere kunne toppkaffe bare dyrkes i Etiopia og Kenya, og som følge av dette var det både sjeldent og veldig dyrt. I et pilotprosjekt har forskerne nå dyrket frem Arabica-kaffe av høyeste kvalitet i Sentral- og Sør-Amerika, noe som betyr at tilgjengeligheten skal øke og prisene gå ned.

– Bredere forplantning av den nye sorten er nå på vei, og nye kaffetrær ble plantet for første gang i 2017. Spenningsnivået ved forskningssenteret er høyt, ettersom flere smaksspesialister har viet hele karrieren sin til å forbedre kvaliteten på kaffen, forteller Rosenberg.

Den brasilianske agronomen Pedro Malta er ansatt i NESCAFÉ. Han hjelper lokale kaffebønder med å dyrke mer bærekraftige avlinger og drive gårdene sine mer effektivt og lønnsomt.