Cashew fra Mosambik

Har du hørt om nøtter som nytter?

Siden lansering har Den Lille Nøttefabrikken solgt over 2 millioner poser med cashewnøtter fra Mosambik til nøtteelskende nordmenn, til stor glede fra 4000 lokale bønder.

Vi nordmenn er storforbrukere av nøtter. Kanskje ikke så rart, når noe som smaker så godt også kan være både sunt og næringsrikt?

For Den Lille Nøttefabrikken er nøtter imidlertid mye mer enn «bare» nøtter. Siden 2011 har de gjennom prosjektet «Nøtter som nytter» gitt markedstilgang til 4000 lokale bønder, og vært med på å skape mange hundre nye arbeidsplasser på den fattige landsbygda i Mosambik. Cashewnøttene som produseres her går direkte fra den lokale bonden til fabrikken i Fredrikstad, og videre ut i norske butikkhyller. 

Her er noen av cashewbøndene fra en av landsbyene i Mosambik fotografert under et besøk i januar 2017.

Best kvalitet og bærekraftig produksjon

– For oss er det viktig med den beste produktkvaliteten, men også en transparent verdikjede. Tidligere kjøpte vi mye nøtter fra India og Vietnam, men selve opprinnelsen var usikker siden mye cashew eksporteres fra hele Afrika til disse landene for knekking og sortering, forteller Hilde Sandmæl, som er kategorisjef for nøtter i Brynild Gruppen, som eier Den Lille Nøttefabrikken.

Det tok tre år å utvikle lokale verdikjeder for cashew-produksjonen i samarbeid med organisasjonen Norges Vel, men siden lanseringen av Cashew fra Mosambik i 2014 har «Nøtter som nytter»-prosjektet vært svært vellykket.

- Vi har solgt over 2 millioner poser med Cashew fra Mosambik. Samtidig har det blitt plantet 70.000 nye cashewtrær, og bøndene får opplæring i hvordan de kan øke sine egne avlinger. Tradisjonelt sett sendes nøttene ut av landet for prosessering, men ved at alle nøttene vi kjøper knekkes og sorteres lokalt, bidrar det til at hele lokalsamfunnet blir med på den økonomiske veksten, forklarer Sandmæl. Kvinnene her jobber med å knekke nøttene og fjerne skallet. Deretter sendes cashewnøttene rett til Fredrikstad.

Dette kjennetegner gode nøtter

Som alle andre jordbruksprodukter, påvirkes cashewnøtter av jordsmonn og vekstvilkår. 

- Målet vårt er å gi kundene den samme, gode smaksopplevelsen hver eneste gang de spiser våre nøtter. Mosambik har gode vekstvilkår for cashew og et stabilt klima, noe som vi mener gir den beste produktkvaliteten, sier hun.

I tillegg spiller også stekeprosessen, størrelse, smak og farge inn når kvaliteten på en god cashewnøtt skal vurderes.

Cashew fra Mosambik er uten tilsatt salt, og har et høyt innhold av mineraler som blant annet er bra for immunforsvaret ditt. Ved å følge Helsedirektoratets råd om å spise en håndfull usaltede nøtter hver dag, kan du med andre ord bidra til å gjøre noe bra både for deg selv og andre. Stiklingene vokser til. Her fra en planteskole med noen av cashewtrærne som er blitt plantet.