Cashew fra Mosambik

Har du hørt om nøtter som nytter?

Den Lille Nøttefabrikken var først i verden til å tydelig merke cashewnøtter med Mosambik som opprinnelse. De smakfulle cashewnøttene bidrar ikke bare til god næring, men sikrer også nøttebøndenes inntekter og lokale arbeidsplasser i Mosambik.

Vi nordmenn er storforbrukere av nøtter. Kanskje ikke så rart, når noe som smaker så godt også kan være både sunt og næringsrikt?

For Den Lille Nøttefabrikken er nøtter imidlertid mye mer enn «bare» nøtter. Siden 2011 har de gjennom prosjektet «Nøtter som nytter» gitt økt markedstilgang til de lokale bøndene og vært med på å skape mange hundre nye arbeidsplasser på landsbygda i Mosambik. Cashewnøttene som produseres her går direkte fra den lokale bonden til fabrikken i Fredrikstad, og videre ut i norske butikkhyller. Dette har skapt et viktig inntektsgrunnlag for de lokale familiene og en kortere reisevei gir klar miljøgevinst.


Her er noen av cashew-bøndene fra en av landsbyene i Mosambik fotografert under et besøk før korona-restriksjonene startet. Bønder har ikke hjemmekontor, så det blir ekstra viktig å fortsette arbeidet vårt og sikre markedstilgang og lokale inntekter.
Her er noen av cashew-bøndene fra en av landsbyene i Mosambik fotografert under et besøk før korona-restriksjonene startet. Bønder har ikke hjemmekontor, så det blir ekstra viktig å fortsette arbeidet vårt og sikre markedstilgang og lokale inntekter.

Best kvalitet og bærekraftig produksjon

– Det viktigste for oss er at vi har funnet frem til den beste produktkvaliteten og at vi i tillegg har en transparent og bærekraftig verdikjede. Vi forteller om opprinnelsesland, fordi vi vet hvilken viktig rolle det spiller at våre Cashew kommer fra Mosambik. Det er enorme mengder cashew som fraktes fra Afrika og til asiatiske fabrikker for bearbeidelse. For oss er det viktig å bevare de lokale arbeidsplassene i Mosambik og å unngå å frakte nøtter 8000 unødvendige kilometer med båt til asiatiske fabrikker. Denne transporten skaper både unødige utslipp og forringelse av kvalitet forteller Baard Flatland, som leder innkjøp av nøtter i Brynild, som eier Den Lille Nøttefabrikken.

Det tok tre år å utvikle lokale verdikjeder for cashew-produksjonen i samarbeid med organisasjonen Norges Vel, men siden lanseringen av Cashew fra Mosambik i 2014 har «Nøtter som nytter»-prosjektet vært svært vellykket.

- I snart 10 år har vi, i samarbeid med Norges Vel og lokale bondeorganisasjoner, jobbet med «Nøtter som Nytter». Fra å starte som et lite prosjekt har vi videreutviklet prosjektet og til nå sikret over 1000 arbeidsplasser, forteller Flatland videre.

Nøtter som Nytter har sikret over 1000 arbeidsplasser.
Nøtter som Nytter har sikret over 1000 arbeidsplasser.

- Når vi selger poser med Cashew fra Mosambik, er det også viktig å kunne hjelpe til med å etablere nye trær. Det har blitt plantet over 100.000 nye cashewtrær og bøndene får delta på planteskoler hvor de får opplæring i hvordan de kan øke sine egne avlinger. Dette har gitt positive resultater og de neste årene skal vi utvide antall lokale planteskoler.

 

Dette kjennetegner gode nøtter

Som alle andre jordbruksprodukter, påvirkes cashewnøtter av jordsmonn og vekstvilkår. 

- Målet vårt er å gi kundene den samme, gode smaksopplevelsen hver eneste gang de spiser våre nøtter. Mosambik har gode vekstvilkår for cashew og et stabilt klima, noe som vi mener gir den beste produktkvaliteten, sier han.

I tillegg spiller også stekeprosessen, størrelse, smak og farge inn når kvaliteten på en god cashewnøtt skal vurderes.

Cashew fra Mosambik er uten tilsatt salt, og har et høyt innhold av mineraler som blant annet er bra for immunforsvaret ditt. Ved å følge Helsedirektoratets råd om å spise en håndfull usaltede nøtter hver dag, kan du med andre ord bidra til å gjøre noe bra både for deg selv og andre. 

Stiklingene vokser til. Her fra en planteskole med noen av cashewtrærne som er blitt plantet.
Stiklingene vokser til. Her fra en planteskole med noen av cashewtrærne som er blitt plantet.