Historien om Synnøve Finden

Vet du hvem dette er?

Her er ostegründeren som startet det som i dag er selskapet Synnøve Finden AS.

Hun er ikke helt lik budeien i logoen som fronter Synnøve Finden-produktene i butikk i dag, men det er altså denne damen som er starten på eventyret.

Åpnet egen fabrikk

Eventyret starter i grenda Finden, innerst i Sognefjorden. I 1882 blir Synnøve Finden født. Hun får gårdsarbeid inn med morsmelken, utdanner seg til meierist og reiser til Kristiania for å prøve lykken. Der møter hun Pernille Holmen fra Hedmark, og sammen åpnet de to damene Synnøve Findens Ostefabrikk i Oslo i 1928. 

På 30-tallet produserte de ansatte ost under dårlige kår og med lav lønn, men Pernille og Synnøve stod for alle måltider, og lot arbeiderene bo gratis.

Finden står for utviklingen av nye produksjonsmetoder og eksperimenterer seg blant annet til en smelteost. Oppskriftene og ideene verner hun godt om, og historien skal ha det til at hun en gang jaget en «snushane» fra Norske Meierier/Fellesmeieriet på dør med en piassavakost.

I slutten av 1930-årene leverte seks varebiler produkter fra Synnøve Finden til hele Østlandet.

På 30-tallet produserer de ansatte ost under dårlige kår, men Finden og Holmen står for alle måltider, og lar arbeiderne bo gratis.

Kjøpte nedlagt meieri

Og Synnøve Finden Meierier fortsetter etter Finden og Holmens tid.  

Når meierimonopolet i Norge blir opphevet i 1994 kjøper Synnøve Finden Meierier et nedlagt meieri i Alvdal. Sommeren 1996 står anlegget klart, og høsten 1996 blir Synnøve Gulost lansert. Året etter er brunosten i butikk.

I dag eier selskapet tre meierier rundt om i Norge. I tillegg til å produksjon av gulost, brunost og prim, serverer selskapet gresk yoghurt, knekkebrød, granola og juice, samt salg av Brämhults og Peppes dagligvare.