Lerøy-kokkens beste tips til en vellykket fiskemiddag på grillen

Det er enkelt å lykkes med fisk på grillen. Torsk, laks og ørret er fiskefavoritter, og er både kjappe og enkle å tilberede på grillen.

Fisk er lett, sunn og enkel sommermat – perfekt å ha på grillen. Her er produktsjef i Lerøy, Fredrik Hald, sine tips til et velsmakende grillmåltid.

Fredrik Hald er produktsjef i Lerøy og griller fisk året rundt.

Forberedelser

Planlegging er et av de viktigste stegene for et godt resultat. Hva skal du grille? Hvilket tilbehør skal du ha? Gjør klar salater og sauser før du begynner å grille. Selve grillingen skal være det siste du gjør.

Valg av fisk

All sjømat kan grilles. For lavterskel-grilling med minimalt med tid brukt på tilberedelse og oppvask, kan du kjøpe fisk i aluminiumsform. Formen legges rett på grillen, og du har middag på 1-2-3. Ellers er både torsk, laks og ørret fine fisker å grille.

Fisk i aluminiumsform kan legges rett på grillen. Følg anvisningen på pakken. Garantert vellykket grillmåltid på 1-2-3!

Hvordan grille fisk?

Man kan kjapt og enkelt kutte fisken i mindre biter og pakke dem i aluminiumsfolie, gjerne sammen med grønnsaker, og legge pakken over indirekte varme. Da får man et godt resultat! 

Større fiskestykker marineres litt før de legges på grillen. Et tips er å brenne godt av grillen på forhånd, og stryke over med olje så ikke fisken setter seg fast. Du kan også bruke grillrist. Grill først på direkte varme for å få sprøtt skinn. Når skinnet er gyllent og sprøtt steker du fisken ferdig over indirekte varme. Følg samme metode når du griller mindre fiskestykker, men stek kortere.

Perfekt grillet laks har en kjernetemperatur på rundt 57 grader.

Husk at fisken fortsetter stekefasen etter at du har tatt stykket av grillen, så ikke stek fisken for lenge.

Torsk- og lakseburgere grilles på direkte varme.

Marinering og sauser

Man får kjøpt mange marinader fiks ferdig i butikken: Chilimarinader, hvitløk og urter og barbecuesaus er alle gode på fisk. 

Ulike type smør med smak er også godt på fisk, hvitløkssmør eller kryddersmør til torsk for eksempel.

Ellers er pesto godt til både rød og hvit fisk. Eller hva med soyamajones, yoghurt med urter og sitrus, Sweet Chili-saus og eller rømme? Det trenger ikke være avansert.

Hvitløksmør, BBQ-saus, Drømmelett og pesto passer alle til grillet fisk. Enkelt, ikke sant?

Salater

Det finnes uendelig med salater som passer til fisk. Mitt tips er å ikke blande for mange elementer i en salat; Eple- og valnøttsalat til pestogrillet laks, salat med fennikel og reddik til torsk med sitron eller gulrot- og appelsinsalat med solsikkekjerner til torsk.

La deg inspirere: 

Perfekt grillvær?

Man kan grille i all slags vær, men ta hensyn til temperaturen! På kalde dager trenger maten litt lengre tid på grillen, og den blir fortere kald. Min aller beste grillopplevelse har jeg faktisk fra grilling av laks i 20 minusgrader. Når laksen blir tatt av grillen blir den utsatt for kulde som stopper stekeprosessen umiddelbart. Da får man ekstra saftig og godt kjøtt!

Den vanligste feilen?

Å grille fisken for lenge på for sterk varme. Husk at stekeprosessen fortsetter på veien til bordet.