• TV

Villbiene er nyttedyr og en verdifull del av økosystemet vårt. Legg derfor til rette for at de kan leve og trives der du bor.

Små, summende bier kan kanskje oppleves som irriterende til tider, men de gjør en veldig viktig jobb for kloden. De er våre viktigste pollinatorer og sørger for å bestøve planter og matvekster i naturen. Uten bier får vi verken juice, frukt, bær, kaffe eller sjokolade. 

Hus i en stubbe

Det tar bare noen få minutter å lage et biehus, og det trenger ikke koste en krone. Har du en stubbe i hagen, er dette et godt utgangspunkt. Denne borer du mange hull i, men pass på så de ikke blir for store. Det er her biene skal legge eggene sine, og de vil at de små biebarna skal ligge trygt. Hullene bør ha en diameter på 4-7 mm, og de bør være 8-10 cm dype. 

Hotell i juicekartong

Et annet alternativ er å lage et biehus av en tom juicekartong. Skjær kartongen i to, og fyll den med hule plantestengler, som hundekjeks eller bambusrør. Rørene kutter du av så de er omtrent ti centimeter lange, og så plasseres de tett i tett i kartongen. Pass for øvrig på at rørene er tette i bakkant, slik at eggene ligger godt beskyttet i biehuset ditt. Heng det deretter en og en halv til to meter over bakken i nærheten av blomsterbed, frukttrær eller bærbusker. 

Slik gikk det da KIWI og Miljøagentene "konkurrerte" om å lage det beste biehuset av en Sunniva juicekartong:

Flere og flere biehus

Antall biehus i Norge øker stadig. I 2018 delte Sunniva ut 20 000 biehus, og det var også mange som lagde hus selv. Denne sommeren er Sunniva i gang med en ny nasjonal dugnad, og denne gangen stiller juiceprodusenten med 30 000 nye hus. I tillegg oppfordres vi igjen til å lage insekthotell, humleboliger og på andre måter bidra til at biene skal trives i hagen og nærmiljøet. 

Trivsel i hagen

En bievennlig hage er en levende hage. Bier liker blomster, særlig enkle sorter som ringblomst, blomkarse, kornblomst og solsikker. Sørg for øvrig for å ha blomster med forskjellig blomstringstid i hagen, slik at biene har næring gjennom hele sommersesongen. Biehotellet ditt bør du henge på et solfylt, rolig sted i le for vær og vind. Sørg også for friskt vann, for eksempel i et fuglebad.