• TV

Husk marinade hvis du vil løfte grillmiddagen til nye høyder. Da blir maten både saftig og smakfull.

Noe av det enkleste du kan gjøre for å heve smaken på grillmaten er å marinere kjøttet eller fisken før grilling. På KIWI finner du et godt utvalg av både ferdigmarinert kjøtt og ferdige marinader, og med dem i hus er det ingen kunst å lage en skikkelig god grillmiddag.

Se for eksempel hvordan grillspesialist Daniel Barry lager en enkel og smakfull laksebowl til grillen med en pose hvitløksmarinade fra Caj P. i videoen øverst i artikkelen. 

God smak til kjøttet

I tillegg til at marinaden skal tilføre grillmaten ekstra smak, brukes den til å mørne kjøttet. Grunnbasen er gjerne laget av olje, krydder og syre, som vin, eddik eller sitrus, og det er syren i denne blandingen som gjør at kjøttet blir mørere.

Ha marinaden i en dobbel plastpose sammen med kjøttet, knyt igjen og legg den i kjøleskapet. Snu den underveis slik at alt kjøttet blir godt innsauset av marinade.

Husk at ettersom marinaden mørner proteinet, bør du ikke la det ligger for lenge.

Du kan også bruke marinade til å lage hjemmelaget hamburger! Se hvordan Daniel Barry enkelt lager sin 3-2-1 Burger:

Ikke bruk restene

En halvtimes tid før grilling tar du kjøttet ut av kjøleskapet slik at det blir romtemperert. Dette er viktig for at kjøttet skal stekes jevnt. Tørk deretter av den overflødige marinaden, og kjøttet er klart for grilling.

Det er for øvrig viktig å være klar over at du ikke må pensle kjøttet med de brukte marinaderestene du har igjen i posen. Marinaden kjøttet har ligget i er nemlig full av bakterier fra kjøttet.

Dersom du vil bruke samme marinade under grilling, er det derfor smart å sette til side litt av den før du legger kjøttet i.  Når grillspesialist Daniel Barry skal grille skikkelig saftig kyllingfilet, marinerer han kyllingen med halve posen i forkant, og pensler over resten av marinaden når kjøttet ligger på grillen:

Du kan også lage marinaden selv

Hjemmelagde marinader.

Det er ikke vanskelig å lage marinade selv, og da kan du jo tilpasse den helt etter egne smaksløker. Lag bare en blanding av olje, det krydderet du liker best og litt vin, eddik eller sitrus.

Sjekk også denne store marineringsguiden for flere tips