Mat på hytta

Bak brød uten stekeovn

Savner du ferskt, nybakt brød når du er på hytta? Her ser du hva du kan gjøre.

Lange hyttefrokoster med familie og venner er hyggelig, gjerne med nytraktet kaffe, godt pålegg og ferskt bakverk på bordet. Men når både nærbutikk og bakeri er en drøy biltur unna, og hytta mangler stekeovn og fryser, kan brødskivene på frokostbordet fort bli tørre. Da er det greit å vite at det går an å bake mye godt selv om man ikke har stekeovn! 

Grytebrød

Du kan bruke både primus, takke, peis, vedovn, bål og grill som varmekilder, når du baker på hytta, sier Torunn Nordbø, daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn.

I stedet for brødformer heller du deigen i en kjele som du setter på toppen av ovnen, eller du kan sette den helt inni flammene, forteller hun. Et godt råd er å lage litt mindre porsjoner enn vanlig, selv om kjelen er stor. 

– Da er det lettere å få baksten gjennomstekt!

Torunn Nordbø FOTO: Opplysningskontoret for brød og korn
Torunn Nordbø FOTO: Opplysningskontoret for brød og korn

Mat på spyd

For dem som ønsker seg brødmat på en litt annen måte, kan mat på spyd være et godt alternativ. Ha gjerne litt grovt mel i deigen, så får du en sunnere variant som kanskje metter litt lengre.

– Både peis, vedovn og bål egner seg godt til å steke pinnebrød på spyd. Og det å sitte sammen foran ilden, enten inne eller ute, for å steke sin egen mat, er både sosialt og hyggelig, sier Nordbø.

Sett det på grillen

En annen mulighet er å finne frem grillen, selv om grillsesongen ennå er langt unna.

– Både små og store gass- og kullgriller kan brukes til nesten all slags matlaging. Hvis man setter kokekar eller gryter på toppen vil brødet bli tilberedt over varmen, sier Nordbø, og minner om at det er viktig å ha god varme eller velutviklete glør før man begynner å steke brødene.

Bygg en steinovn 

Ønsker du å legge litt mere arbeid i bakeprosjektene på hytta, og kanskje lage en mer permanent løsning, har Nordbø et annet tips: En hjemmelaget syvsteinsovn.  

Da må du først finne en passende plass for bygging ute, enten på sand eller bergunderlag. Deretter samler du sammen flate, minst 5 cm tykke og rektangulære, steiner til byggingen.

Ved å bygge to kammer oppå hverandre får du en funksjonell og fin bakerovn, forklarer hun.

Det første og nederste kammeret må være så stort at det er plass til bålfyring inni. Det andre og øverste kammeret bør være litt mindre, og mest mulig tett. Jo mindre og tettere det er, desto bedre effekt får en. Kammer to er selve ovnen, og ved å lage en dør til den vil effekten bli best.

– Etter å ha fyrt i ca. en time, vil ovnen være klar til matlaging. Men siden det verken er termostat eller tidsur på denne ovnen er det viktig å følge godt med for å se når maten er ferdig, påpeker hun.