- Små klementiner er godt nytt

Foto: Gry Traaen

En varm og tørr sommer har gjort årets klementiner ekstra gode på smak, selv om de er mindre enn vi er vant til i julen.

Det nærmer seg jul med stormskritt, og julen er høytid for mye god mat – og ikke minst klementiner. 

Mange har allerede kost seg i flere uker med de oransje godbitene, og enkelte har kanskje også lagt merke til at størrelsen på frukten i år til nå har vært litt mindre enn den pleier?

Mye varme gir mer smak

Pia Gulbransen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i BAMA, forklarer at enkelte år bærer trærne mer frukt, og da blir størrelsen på hver frukt mindre.

- Høye temperaturer gjennom vekstsesongen i sommer, er noe av årsaken til at det har skjedd i år, sier hun.

For smaken sin skyld er dette derimot veldig godt nytt.

- De høye temperaturene i sommer har gitt en god balanse mellom søthet, syrlighet og juiceinnhold, så smaken på de mindre klementinene er kjempegod, forsikrer Gulbrandsen.

Saftig og søte

Informasjonssjef Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt mener også at størrelsen på frukten ikke skal ha noen negativ betydning for smaken.

– I den grad det betyr noe kan faktisk den mindre frukten være mer smaksrik enn den større. Det kan litt enkelt forklares med at treet har en viss mengde smak å fordele til hver frukt, og en mindre frukt vil derfor være mer smaksrik enn en større.

- Det viktigste er at frukten er moden. Da er de smakfulle, saftige, søte og lette å spise både til hverdags og fest, sier hun.

Men ikke la skallet bedra deg. En klementin som er moden kan like godt være den som har grønnskjær, som den som har perfekt jevn oransje farge. Du ser det rett og slett ikke utenpå. Det er nemlig målingen av sukkerinnhold og mengde juice som avgjør når frukten skal høstes.