Er du lei av å bake de syv slagene til jul, eller trenger du en ny aktivitet til juleverkstedet? Med Farris eller Imsdal med smak kan du lage julens nye favoritter.
Det blir ofte mange søte eller kraftige smaker til jul, og da kan det smake godt med noe litt friskere i glasset. Farris i forskjellige varianter er ofte en klassiker til maten i de norske høytidene, men også som tørstedrikk eller alkoholfri juledrikke passer det tradisjonelle kildevannet ypperlig.
I disse juledrikkene vil opplevelsen av det naturlige Farris-mineralvannet blande seg med smaken av jul, noe som bidrar til å skape en frisk og boblende juledrikk som de fleste vil like.
1. Oppskrift på «Appelzini» med smak av jul
Dette trenger du til ca 4 porsjoner
- 0,5 liter Farris Naturell
- Saften fra 3 appelsiner, ca. 3 dl
- 1/4 ts nellik
- 1/2 ts kanel
Slik gjør du
Skjær appelsinene i to, og press ut juicen. For en fyldigere juledrikk, beholder du fruktkjøttet. Tilsett nellik og kanel, og bland godt sammen. Deretter heller du i Farris Naturell. Rør forsiktig om for å beholde kullsyren. Server gjerne juledrikken med isbiter og en skive med appelsin.
2. Oppskrift på julens «mojito»
Dette trenger du til ca 4 porsjoner
- 2 hele kanelstenger
- 10 stk hel nellik
- 4 ss sukker
- 3 dl vann
- 4 lime
- 1 liten potte mynte (spar litt til servering/pynt)
- 4 dl Farris naturell
- Is til fire glass
Slik gjør du
Ha krydder i en kjele sammen med sukker og vann. La det småkoke på lav varme i ca. 15 min.
Sett til avkjøling. Krydderlaken kan forberedes i forveien. Del lime i fire deler. Ha fire limebåter i hvert glass og knus med en morter til all saften slipper fruktkjøttet. Fordel krydderlake og mynteblader i alle glassene. Bland/knus ytterligere. Hell over is og topp med Farris og en kvist mynte.
3. Oppskrift på juledrikk med klementin
Dette trenger du til ca 4 porsjoner
- 0,65 l Imsdal med sitron
- Saften fra 5 klementiner, ca. 2 dl
- 0,5 ts timian
- 0,5 ts pepper
Slik gjør du
Skjær klementinene i to, og press ut juicen. Behold fruktkjøttet dersom du ønsker en mer fyldig juledrikk. Tilsett timian, pepper og Imsdal med sitron. Bland godt sammen. Server gjerne juledrikken med isbiter, og bruk klementinskallet og granbar som garnityr.
Gi bort i julegave?
Det går også an å gi bort juledrikke til noen man er glad i. Har du juleverksted, kan dere for eksempel lage deres egen julekaffe eller julete. Her går det fint an å prøve seg frem med forskjellige krydder, eller ta utgangspunkt i en av disse oppskriftene:
4. Oppskrift på julete med appelsin og vanilje
Dette trenger du:
- 75 cl vann
- Litt grønn te
- 1 stk appelsin
- 1 stk vaniljestang
- 2 ss honning
Slik gjør du:
Kok opp vann. Sett til side og la litt grønn te trekke i vannet i 5 min. Ha i saft og skall fra én appelsin. (Ikke bruk det hvite på fruktkjøttet) og ha i frø fra én vaniljestang. Tilsett honning og rør rundt. La det svalne og hell over i en fin glassflaske. Varmes opp når det skal drikkes.
5. Oppskrift på julekaffe med krydder
Dette trenger du:
- kaffe
- 1 knivsodd Kanel
- 1 knivsodd Kardemomme
Slik gjør du:
Bland malt kanel og kardemomme i kaffen, direkte i filtret eller i presskannen. Ca. et knivsodd av hvert krydder per kopp kaffe.
God jul!