Derfor husker du lukten av jul

Foto: iStock

Forestill deg at nystekt ribbe, gløgg, røkelse, juletre, pepperkaker, klementiner og nyvasket hus ikke duftet av jul.

Alle de kjente og kjære juleluktene er en viktig del av juleopplevelsen.

Visste du at de amerikanske forskerne Linda B. Buck og Richard Axel i 2011 fikk Nobelprisen i medisin fordi deres forskning kan forklare hvordan vi i desember kan kjenne lukten av et julemåltid, og i juni hente frem den samme lukten ved hjelp av minner?

Funnene er sett på som en sensasjon. Deres studie beskriver hvordan luktesansen fungerer og hvordan den hjelper til å identifisere, lagre og gjenkjenne mer enn 10 000 ulike lukter.

Du smaker med nesen

Lukt er minner og kan gi oss bilder av egen barndom, bestemor, julemiddag, barna som små eller et tannlegebesøk. Lukt og smak er dessuten så nært forbundet at du gjerne kan si at: «det smaker diesel» eller «det smaker fjøs», selv om du aldri har smakt verken diesel eller fjøs.

Smaken vi kjenner når vi spiser eller drikker, er lukter som frigjøres i munnhulen.

Skal man for eksempel bedømme vinkvalitet, kjennes det først på duften. Smakssansen kan bare registrere noen få  kvaliteter, som smaken av surt, søtt, bittert og salt. Resten av smaksopplevelsen formidles av luktesansen. Holder du deg for nesen vil det faktisk være vanskelig å skille rødvin fra hvitvin. 

Kristin Enger og Sigrun Bjørge Løken jobber som sensoriske dommere ved Nofima på Ås. Der lukter, smaker og bedømmer de produkter og ingredienser i forbindelse med forskning og produktutvikling.
Kristin Enger og Sigrun Bjørge Løken jobber som sensoriske dommere ved Nofima på Ås. Der lukter, smaker og bedømmer de produkter og ingredienser i forbindelse med forskning og produktutvikling.

Julen - tid for gode lukter og tette neser

Øre-nese-halsspesialist Petter Lorentz Larsen ved Bærum Øre Nese Hals-klinikk.
Øre-nese-halsspesialist Petter Lorentz Larsen ved Bærum Øre Nese Hals-klinikk.
En lukt må kunne trekkes inn i nesen, oppfattes og viderebehandles for å kjennes.

– Er du for eksempel tett i nesen, som mange er rundt juletider, er det vanskelig å lukte noe. Luktorganet, som sitter øverst i nesen, mottar aldri luktene når man er tett i nesen, sier øre-nese-halsspesialist dr. Petter Lorentz Larsen ved Bærum Øre Nese Halsklinikk.

Han forteller at når man i barndommen utsettes for spesielle lukter i julen, lagres disse i hjernen. Når man eksponeres for disse juleluktene på nytt, hentes de frem igjen fra «harddisken». Luktminnene lagres forskjellige steder i hjernen som står i forbindelse med hverandre. Luktene påvirker det emosjonelle i hjernen, og oppfattelsen av at ribbe er en god lukt gjør at mange også vil «kjenne» lukten av surkål, øl og dram. 

Hvor mange av dere klarer å hente frem lukten av ribbe bare ved å se på dette bildet?
Hvor mange av dere klarer å hente frem lukten av ribbe bare ved å se på dette bildet?

Luktesansen koblet til hjernen 

De fleste av oss har fem fysiske sanser, som vi daglig bruker til å orientere oss med: Synssansen, hørselssansen, smakssansen, følesansen og luktesansen. Sammenliknet med andre sanser har luktesansen alltid vært krevende å studere og finne ut av, men med de amerikanske nobelprisvinnernes gjennombrudd har interessen vært økende.

Forskere ved Kavliinstituttet på NTNU i Trondheim har ifølge forskning.no funnet svar på hvordan lukt og minner limes sammen. De har blant annet funnet ut at luktelappen i hjernen har fysiske koblinger som strekker seg til området i hjernen som jobber med stedsans og hukommelse. 

Ny forskning har også vist at det spesielt er den høyre hjernehalvdelen som er aktiv når man presenteres for en lukt. Den venstre hjernehalvdelen, som i hovedsak tar seg av det rasjonelle, er mest aktiv når det gjelder vonde lukter. 

Mange mener at lutefisk er verdens beste julemiddag. Noen mener imidlertid at lukten av lutefisk er noe venstre hjernehalvdel får ta seg av...
Mange mener at lutefisk er verdens beste julemiddag. Noen mener imidlertid at lukten av lutefisk er noe venstre hjernehalvdel får ta seg av...

Vi lukter oss frem til en kjæreste

Men visste du at luktesansen faktisk også spiller en rolle i vårt valg av partner? Undersøkelser har avslørt at vi foretrekker duften av et menneske med et immun-forsvar som er mest mulig ulikt vårt eget. Dette er nemlig fordelaktig for å få sunne og friske barn som kan føre slekten videre!

Luktesansen er faktisk ganske spesiell, fordi nervene fra nesen går direkte til et område i hjernen som kalles det limbiske system. Det har å gjøre med grunnleggende egenskaper som angst, seksualdrift, sult og hukommelse. Derfor utløser sannsynligvis lukter ofte minner og sterke følelser i høyere grad enn det andre sanseinntrykk gjør. Ikke overraskende (vil noen hevde) er det også slik at kvinner hele livet har bedre luktesans enn menn. 

Bruk lukt og smak - ikke datostemplingen

  • Nå i julen unner vi oss gjerne ekstra mye god mat, og mange av oss opplever at vi ikke får spist opp alt før det har gått ut på dato. I Norge kaster vi veldig mye mat – faktisk går én av fem handleposer rett i søpla. Men ofte har faktisk smaks- og luktesansen din bedre peiling på holdbarhet enn datostemplingen.
  • En sjekk med nese og munn kan lett forhindre mye av matkastingen – så sjekk ut meieriprodukter, kjøtt, fisk, middagsrester og brød og bruk det for eksempel i deilig restemat istedenfor bare å kaste det. Du har garantert mye julemat igjen i kjøleskapet som fortsatt smaker godt noen dager etter julaften!