Litt sunnere med KIWI

Ekte julemat kan være både sunn og god

Foto: Aina C. Hole/Sporenstrek

Blir det mange store julemiddager i løpet av julen? Prøv noen av disse lette og gode middagene innimellom!

Julebuffet er bra

- Mye av det vi spiser i julen er både sunn og god mat, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør - og ramser opp blant annet sild, raket og røkt fisk, kalkun, roastbiff, skinkestek og bayonneskinke.  Og hvis vi får servert en julebuffet har vi nettopp muligheten til å velge disse litt sunnere alternativene, legger hun til.

Men ifølge ernæringsfysiologen er det ikke bare det vi spiser til måltidene vi bør tenke på. Like viktig er det vi spiser mellom måltidene!

Småspiser oss mette 
Klinisk renæringsfysiolog Tine Sundfør. Foto: Camilla Andersen/Millifoto
Klinisk renæringsfysiolog Tine Sundfør. Foto: Camilla Andersen/Millifoto

- Småspisingen er kanskje hovedårsaken til at vi ikke rekker å bli sultne mellom måltidene, og ofte går opp i vekt i jula. Når vi stadig tar en sjokoladebit, godteri eller litt nøtter fra skålene som står på stuebordet får vi mer energi enn vi trenger. I tillegg ødelegger det appetitten og smaksopplevelsen til julelunsjen eller -middagen vi skal spise i løpet av dagen, sier Sundfør.

Og det å sette seg til bords hvis man ikke er sulten, er ingen god opplevelse. Derfor råder ernæringsfysiologen oss til å fylle «godteskålene» med fristende frukt og nøtter med skall.

- Rå nøtter uten salt er naturlig superfood. De er stappfulle av sunne fettsyrer, e-vitamin, fiber og mineraler, og en håndfull om dagen er vist å redusere risikoen for hjerte og karsykdom betydelig. Når det er skall på nøttene blir det ekstra julestemning, og min erfaring er dessuten at vi spiser litt færre nøtter når vi selv må fjerne skallet, ler hun.

Greit å hoppe over et og annet måltid i julen

Etter et juleselskap med mye god mat er vi ofte mette til langt ut på neste formiddag. Frokost er helt uaktuelt, og kanskje orker vi ikke mat i det hele tatt før vi skal i neste selskap? Men ifølge ernæringsfysiologen gjør det ingen ting om det går litt lenger mellom måltidene i julen. 

- Det er helt uproblematisk om du hopper over frokosten og ikke spiser noe før du skal bort til lunsj. De fleste synes nok det er godt å få i seg noe, selv om de er mette, og da kan frukt være et greit alternativ. Friske sitrusfrukter er dessuten bra for fordøyelsen, påpeker Tine Sundfør, men legger til:

-Ikke vær for sulten når du setter deg til bords til jule- eller nyttårsmiddagen. Da er det lett å bli stappmett og til og med litt uvel. Når man spiser fet mat tar det nemlig litt lengre tid før man kjenner at metthetsfølelsen kommer.