KIWI kårer lukten av jul

Er dette nordmenns favoritt-julelukt?

Foto: Gry Traaen

Så langt i desember har vi fått inn over 4600 stemmer i kåringen av julens beste lukt. Er det din favoritt-julelukt som topper listen?

Julen er fylt med mange gode lukter: Juletreet som settes opp i stua, nybakte pepperkaker eller ribbe som står i ovnen.

For ikke å glemme pinnekjøttet, som etter de åtte første dagene i desember leder KIWIs uhøytidelige julelukt-kåring med 24 prosent av stemmene. På andreplass følger ribbe, som er lukten av jul for 20 prosent av de som har stemt hittil.

Men det er ikke bare maten som setter oss i den rette julestemningen. På tredjeplass med 15 prosent av stemmene finner vi nemlig juletreet. Deretter kommer klementiner, mens julebakst foreløpig har havnet på en femteplass. Helt nederst på listen ligger kardemomme og ingefær.

Her kan du stemme på din favoritt:

De gode minnene 
Magnus Tvedt-Øresland er matrådgiver i MatPrat. Kilde og fotograf: Altså Matprat / Aleksander Benjaminsen
Magnus Tvedt-Øresland er matrådgiver i MatPrat. Kilde og fotograf: Altså Matprat / Aleksander Benjaminsen

- I julen spiser vi gjerne matvarer som vi ikke nyter ellers i året. Derfor knytter det seg ofte gode minner til disse luktene, helt tilbake til barndommens lykkelige julefeiringer, forklarer Magnus Tvedt-Øresland som er matrådgiver i MatPrat. Dessuten skaper juleluktene forventning og vekker også appetitten vår, legger han til. 

Kroppen har nemlig en unik evne til å huske hva luktene har betydd for oss tidligere.

Lukten av trygghet og glede

- Nesen vår hjelper oss med å gjenkjenne og reagere på lukt, enten det er lukter som er farlige for oss, eller som får oss til å føle oss trygge, forteller Tvedt-Øresland.

 Og når det gjelder juleluktene er det nettopp dette gode og trygge vi husker.

- Lukten av en type mat som en eller flere ganger har gitt oss stor matglede gir oss akkurat denne tryggheten. Når vi kjenner igjen lukten får vi en slags visshet om at noe godt skal skje igjen, sier han.