Høysesong for klementiner

Nordmenn er verdensmestre i klementinspising

Foto: Gry Traaen

Nordmenn elsker klementiner og i år ser salget ut til å nå nye høyder.

For mange av oss er lukten av en klementin nok til å sette oss i riktig førjulsstemning. Og det er ikke så rart. Klementinene har blitt et fast innslag i den norske julefeiringen.

Ifølge BAMA ligger Norge i verdenstoppen når det kommer til salg av klementiner, i hvert fall i julen. I fjor ble det solgt 5,62 kilo klementiner per innbygger i Norge – noe som tilsvarer 50-60 klementiner per person.

KIWI er norgesmester i klementinsalg

På toppen av listen over butikker som selger enorme mengder klementiner til jul, finner vi KIWI. Frem til uke 46 i år har vi solgt hele 3 843 117 kg!

- Vi har godt over 30 prosent av det norske markedet på klementiner. Nesten hver tredje klementin som er solgt i Norge, kommer fra KIWI, sier Arvid Stærkebye, som er KIWIs kategorisjef for frukt og grønt.

Også han kan se at salget i år ser ut til å nå helt nye høyder. Til nå i år er det solgt nesten 20 prosent flere klementiner sammenliknet med samme tid i fjor.

KIWI PLUSS-kunder får alltid 15 % Trumfbonus på klementiner

Populære klementiner

- BAMA solgte nærmere 19.000 tonn klementiner i 2015. 47 prosent av dette ble solgt i ukene før jul, og forbrukerne ser ut til å kjøpe enda mer i år, sier Pia Gulbransen, direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i BAMA.

- De små, lettskrelte, steinfrie og ikke minst velsmakende klementinene har blitt utrolig populære, sier hun.

Hun forteller at tidligere kom de beste sortene med sitrusfrukter i november og desember, og det er trolig derfor de også raskt ble en del av den norske juletradisjonen.

Sunt godt

Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, sier hun tror nordmenn setter klementinene ekstra høyt fordi de ikke bare er gode – men også sunne.

- Vi nordmenn setter kos og hygge høyt, og vi vil gjerne også ha det godt med oss selv og spise sunt. Da er klementinen en gavepakke. Syren i frukten gjør jo også godt etter den tunge maten vi ofte forbinder med julemat, sier hun.

Klementiner året rundt

Hos Bama opplever de nå at folk vil ha klementiner ikke bare til jul – men hele året rundt.

- De siste 20 årene har det skjedd en enorm utvikling av nye og spennende sorter innen kategorien «soft citrus». I dag dyrkes klementiner både på den nordlige og sydlige halvkule, gjennom hele året. Vi passer på å kun kjøpe fra de beste opprinnelsene og områdene, og vi ser en positiv økning også på vinteren, sommeren og høsten, sier hun.