Lange, late morgener med frokoster som går over til å bli lunsj, hører julen til. Her får du de beste tipsene til hva du bør kjøpe og lage til julelunsjen.
For mange er julelunsjen selve mathøydepunktet i julen. Da finner vi frem julens middagsrester og alt som finnes av godsaker fra skap og kjøleskap, og med så mye godt på bordet, er det ikke rart at lunsjen gjerne varer i mange timer.
Kjøtt og fisk
De fleste av oss har godt etablerte tradisjoner når det gjelder hva som skal stå på bordet under julelunsjen. Her er noen julefavoritter du bør sørge for å ha i hus før julen ringes inn:
Med dette utvalget er du allerede godt i gang, men for mange er også sild en nødvendighet for å skape julestemning. Julesilden kan du enten lage selv eller kjøpe ferdig, og et godt utgangspunkt er:
Andre fiskefavoritter som ofte hører med, er røkelaks og gravlaks.
Hvis du får rester av røkelaksen, kan du servere dem med ny vri:
Noe søtt til slutt
Etter en lang lunsj er ost og kjeks den perfekte avslutningen. Til ostefatet trenger du for eksempel:
- Edamer
- Brie
- Camembert
- Blåmuggost
- Kjeks
- Druer
- Stangselleri
- Klementinbåter
Lag også gjerne litt julemarmelade. Søtmonsen vil elske det.
Det viktige tilbehøret
Tilbehøret er viktig for å gjøre måltidet komplett. Her er noen forslag til matvarer det er greit å kjøpe inn eller lage selv før jul:
- Grovt krydderbrød med tørket aprikos og nøtter
- Loff
- Lefser/lomper
- Baby-leaf mix med dadler, granateple, pærer, appelsin og mandler
- Smør eller margarin
- Majones
- Sennepssaus
- Eggerøre
- Potetsalat
- Hjemmelaget knekkebrød