KIWIs ribbeguide:

Best i test: Denne ribba får terningkast 6

En saftig ribbe med knasende sprø svor, skryter VGs smakspanel om KIWIs billigste alternativ blant juleribbene.

I VGs store ribbetest fredag 6. desember, går KIWIs fryste tynnribbe fra First Price helt til topps. Hele seks prikker på terningen gir VGs smakspanel til det som samtidig er et av de billigste produktene i ribbetesten.

Ifølge VG er First Price tynnribbe med på å knuse myten om at ribbe er best fersk, og at dyr er bedre enn billig. 

– Det er en saftig ribbe med knasende sprø svor og veldig god smak. Fin fettmarmorering og fin fordeling av kjøtt og fett, lyder smakspanelets dom (VG+).

First Price fryst tynnribbe er best i test i VG fredag 6.12.19

Er fryst eller fersk ribbe best?

Hva er egentlig forskjellen på vår fryste ribbe og den ferske juleribba du også finner hos KIWI? Svært lite, ifølge VGs test.

– Svineribbe er i seg selv så fett at saftighet og smak til syvende og sist handler om råvarekvaliteten, sier ribbeekspertene til VG.

Det er KIWIs ferskvaresjef Harald Bregner enig i.

- Kvalitetsmessig er det ofte ingen forskjell på vår ferske og fryste ribbe. Her er det først og fremst snakk om hvor mye tid du har og hva du foretrekker. Kjøper du frossen ribbe, må du bare huske å sette den i kjøleskapet for tining fire dager før du skal servere den, forteller han.

Ribbe-nyhet fra Vestlandet

En av KIWIs ribbenyheter denne julen, er Folkets tynnribbe fra utvalgte gårder på Vestlandet. Dette er en frossen ribbe av høy kvalitet der råvarene er nøye utvalgt, og denne ribba selges kun hos KIWI.

– Dyrene skal ha omtrent 80 kg slaktevekt og god kjøttfylde. Vår leverandør bruker hele sensommeren og høsten på denne sorteringen, slik at vi gjennom en lengre periode kan sortere ut de rette dyrene og ribba. På den måten sikrer vi at kvalitetskravene til Folkets ribbe tilfredsstilles, forteller kvalitetssjef Emma Wikander Eldøy i Unil, som produserer Folkets ribbe for KIWI.  

Disse kravene stilles til råvarene som brukes til Folkets ribbe:

 

  • Kommer fra griser med definerte størrelser og kvaliteter
  • Høyde på ribbe, et definert fettlag under svor og en fin balanse mellom fett og kjøtt er viktige parametre
  • Ruting av svoren må være nøyaktig og ikke dypere enn fettlaget
  • Kun ribbe fra ribbestykket brukes
  • Brystben sages over to ganger og urent puss fjernes
  • Ribba vakuumpakkes i pose og deretter kartongsjaktel med vindu

Jevn ruting av svor er viktig

– Rutingen av ribba er også viktig for et godt resultat. Rutene er der for at det overskytende fettet skal kunne renne bort mellom rutene, men samtidig skal det sitte nok fett igjen til å fritere svoren sprø, forklarer Eldøy. 

En jevn ruting av svoren vil gjøre det lettere å krydre ribba like godt over hele stykket, slik at saltet trekker ned i kjøttet. 

– Saltingsprosessen bidrar til å binde kjøttsaften i kjøttet, og du vil få et saftig resultat. Ribba skal rutes parallelt med ribbeina. Da blir det lettere å skjære gode, jevne stykker. 

Mer kjøttfull ribbe

Per definisjon er ribba den delen av brystet som har ben. Desto lengre bak på brystet man kommer, jo kortere blir bena og ribba oppfattes som mer kjøttfull og kanskje litt lettere å porsjonere. Smaken er den samme uansett hvilken del av ribba du spiser.

­Også Folkets tynnribbe fra utvalgte gårder på Vestlandet ble vurdert i VGs ribbetest, der den ikke kom like heldig ut som First Price-ribba. Som med alt annet kjøtt er imidlertid hver ribbe unik, og det vil alltid forekomme forskjeller fra ribbe til ribbe. Dette fordi hver enkelt gris har individuelle forskjeller. KIWIs ferskvaresjef Harald Bregner har selv testet Folkets ribbe fra Vestlandet flere ganger, og kan stå inne for den gode kvaliteten. 

- Råvarene i Folkets ribbe er valgt fra virkelig gode produsenter med stor erfaring på leveranse av premium kvalitet. Ribbene er i tillegg visuelt håndplukket og sortert ut for et best mulig resultat, understreker også kvalitetssjef Wibecke Ødegård Johansen.