KIWIs ribbeguide:

Slik velger du riktig ribbe til julemiddagen

Alle ønsker vi oss en saftig ribbe med knasende sprø svor til jul, men hvordan velger vi den rette? Her får du svaret på hva som er best av fryst og fersk ribbe, og hva som er forskjellen på tynnribbe og familieribbe.

Christer Rødseth.
Christer Rødseth.

Julen 2020 vil bli annerledes på flere måter. Ikke bare på grunn av smittevernsrestriksjoner, men også fordi all julemat vil bli kjøpt i Norge i år. Det skal være nok ribbe til alle, men kanskje får du ikke kjøpt akkurat den ribba eller merkevaren du pleier å spise.

Et godt tips kan være å kjøpe årets juleribbe tidlig, slik at du har én bekymring ute av verden. Du kan enten velge frossen ribbe eller fryse ned den ferske.

- Jeg foretrekker selv ferskt kjøtt, ettersom fryst kjøtt kan miste litt væske. Men så lenge du sørger for at ribben får tine i kjøleskapet hele veien, og IKKE prøver å korte ned prosessen ved å tine den i varmt vann eller på benken, går det helt fint, bekrefter mesterkokk Christer Rødseth.

Er fryst eller fersk ribbe best?

Ja, for hva er egentlig forskjellen på vår fryste ribbe og den ferske juleribba du også finner hos KIWI? 

- Kvalitetsmessig er det ofte ingen forskjell på vår ferske og fryste ribbe. Her er det først og fremst snakk om hvor mye tid du har og hva du foretrekker. Kjøper du frossen ribbe, må du bare huske å sette den i kjøleskapet for tining fire dager før du skal servere den, understreker KIWIs ferskvaresjef Harald Bregner.

Det samme bekreftet VGs smakspanel bestående av ribbeeksperter med kokk Lise Finckenhagen i spissen, da de testet tynnribber før jul i fjor:

– Svineribbe er i seg selv så fett at saftighet og smak til syvende og sist handler om råvarekvaliteten.

Hos KIWI finner du i utgangspunktet seks ferske og tre fryste ribber fra blant annet Gilde, Folket og First Price i alle butikker, i tillegg til et eventuelt lokalt utvalg. 

Fersk ribbenyhet fra Jæren

Premio fersk tynnribbe fra Jæren er en av nyhetene hos KIWI julen 2020.
Premio fersk tynnribbe fra Jæren er en av nyhetene hos KIWI julen 2020.

En av KIWIs ribbenyheter denne julen, er Premio fersk ribbe fra Jæren. Disse ribbene er håndplukket for å få en høy og tykk ribbe med perfekt marmorering, og er et smaksrikt svinekjøtt av god kvalitet med optimal fordeling mellom kjøtt og fett.

Premio svineribbe er ferdig krydret med salt og pepper, og den er ferdig rutet. Klar til å settes rett i ovnen.

– Rutingen av ribba er viktig for et godt resultat. Rutene er der for at det overskytende fettet skal kunne renne bort mellom rutene, men samtidig skal det sitte nok fett igjen til å fritere svoren sprø, forteller salgsdirektør Eirik Josefsen i Prima Jæren, som produserer Premio-ribba.

Dyrene skal ha omtrent 80 kg slaktevekt og god kjøttfylde. Produsenten bruker hele sensommeren og høsten på denne sorteringen, slik at de gjennom en lengre periode kan sortere ut de rette dyrene og ribba. På den måten sikrer de at kvalitetskravene tilfredsstilles.

Forskjellene på ribbe

Foretrekker du tynnribbe eller familieribbe?
Foretrekker du tynnribbe eller familieribbe?

Per definisjon er ribba den delen av brystet som har ben. Desto lengre bak på brystet man kommer, jo kortere blir bena og ribba oppfattes som mer kjøttfull og kanskje litt lettere å porsjonere.

Forskjellen på tynnribbe og familieribbe er at tynnribba har mer marmorering og fett enn familieribba. Kotelettdelen sitter på familieribba, og har et mer magert og mørt kjøtt, noe barna gjerne setter pris på. Ønsker du mer smak og saftigere kjøtt, velger du tynnribbe.