For mange er et saftig vørterbrød, også kalt vørterkake, en fast juletradisjon. Har du ikke prøvd å bake det før? Her får du oppskriften som gjør det lett å lykkes med det tradisjonsrike bakverket.
Vørterbrød har blitt bakt i Norge i over 300 år, og er et tradisjonsrikt bakverk fylt med smak av vørterøl og julekrydder. Vørterbrød oppsto som et resultat av ølbryggingen på 1700-tallet, og ble den gang laget av gjæren og bunnfallet som ble igjen i øltønnene. I dag kan du enkelt lage vørterbrød med Ringnes vørterøl fra din nærmeste KIWI-butikk.
Hva med å gi et hjemmebakt vørterbrød i julegave? Sammen med en god brunost og en pose kaffe, har du den perfekte julegaven til den som har alt.
Oppskrift på vørterbrød
Gir 2 brød
Du trenger:
- 1 pakke fersk gjær
- 1 boks (33 cl) vørterøl
- 700 g siktet hvetemel
- 1 ts salt
- 1 dl appelsinjuice
- 3 dl melk
- 4 ss sirup
- 300 g sammalt rugmel
- 1 dl sukker
- 0,5 ts malt nellik
- 1 ts malt kardemomme
- 1 ts malt pepper
- 2 dl rosiner (kan sløyfes)
Slik gjør du:
- Miks gjæren med romtemperert vørterøl.
- Elt forsiktig inn 500 g av hvetemelet, salt og appelsinjuice i gjærblandingen. Hev deigen i cirka 30 minutter.
- Varm opp melken og rør sirupen ut i den. Avkjøl til fingervarmt.
- Miks sirup- og melkeblandingen, rugmel, resten av hvetemelet, sukker og krydderet sammen med den allerede hevede deigen. Deigen skal eltes forsiktig til den er fast og smidig.
- Dekk til deigen og la den heve til dobbel størrelse, det tar cirka 1 time.
- Varm ovnen til 180 grader under- og overvarme.
- Del deigen i to like emner, og form de til runde eller avlange vørterbrød. Om du ønsker å tilsette rosiner, kan du elte dem inn i deigen nå.
- Legg brødene på en stekeplate med bakepapir, dekk med plast eller klede og hev i 30 minutter.
- Pensle brødene med vann, og stek på nederste rille i cirka 45 minutter.
- Avkjøl på rist.