Ostefat med tilbehør

Lag et ostefat til jul: Disse tre ostene er kokke-Christers favoritter

Fat fylt med forskjellige oster og tilbehør som syltetøy og druer.

Ost og kjeks er mat og snacks i perfekt kombinasjon. Sett sammen et lekkert ostefat til julelunsjen eller inviter et par gode venner til en hyggelig kveld.

Kokk Christer Rødseth.
Kokk Christer Rødseth.
Det finnes knapt en anledning det ikke passer med god ost, og julen er intet unntak. Et fristende ostefat får garantert bein å gå på, og her gjelder det egentlig bare å bruke fantasien.

Som et utgangspunkt får du et godt og variert ostefat hvis du starter med en hvitmuggost, blåmuggost og en hardost. Det viktigste er at du velger oster du liker. Alle oster kan få sin plass på ostefatet, og mesterkokk Christer Rødseth har sine favoritter:

– Hvis jeg skulle sette sammen et enkelt ostefat, hadde jeg startet med Brie, Camembert og Manchego eller en annen type hard ost, foreslår han.

Disse tre ostetypene er Christers favoritter blant de variantene du får kjøpt hos KIWI.
Disse tre ostetypene er Christers favoritter blant de variantene du får kjøpt hos KIWI.

Muggost og parmesan

Ovnsbakt camembert er et smakfullt alternativ til eller i tillegg til et tradisjonelt ostefat.
Ovnsbakt camembert er et smakfullt alternativ til eller i tillegg til et tradisjonelt ostefat.
Christer røper at det nettopp er hvit, kremet muggost som Brie og Camembert, som er hans absolutte favoritt i ostedisken.

– Jeg syns også noen blå muggoster kan være veldig gode, men det er de hvite jeg er aller mest glad i.

Parmesan er en annen storfavoritt i kokkens kjøleskap, og denne osten bruker han til det meste. Har du mer parmesan igjen på ostefatet etter at gjestene har gått, er det med andre ord ingen grunn til å fortvile. Dette er restemat med et bredt bruksområde.

– Parmesan er veldig anvendelig. Selv bruker jeg den blant annet på toast og i pastaretter, forteller han.

Du kan også fryse ned revet ost. Da har du alltid parmesan tilgjengelig i en boks som kan brukes rett fra fryseren over pasta eller annen middagsmat.

Parmesan er en veldig anvendelig ost, og fås i flere varianter hos KIWI.
Parmesan er en veldig anvendelig ost, og fås i flere varianter hos KIWI.

Lag din egen kompott 

Lag ditt eget syltetøy, fruktkompott eller karamelliserte nøtter.
Lag ditt eget syltetøy, fruktkompott eller karamelliserte nøtter.

Tilbehør er også viktig på ostefatet, og her er mulighetene mange. Druer, paprika og kiwi er klassikerne, men hvis du har muligheten til å bruke litt mer tid på forberedelsene, anbefaler Christer å lage karamelliserte nøtter. Han har to forskjellige fremgangsmåter: En enkel og en litt mer avansert (sistnevnte er slik han selv foretrekker å gjøre det)

Slik lager du karamelliserte nøtter (på den enkle måten)

  • Rist nøttene (gjerne valnøtter) i en stekepanne med litt sukker og honning

Du kan også se denne oppskriften på ristede nøtter i ovn.

Slik lager du karamelliserte nøtter (på Christers måte)

  • Ha like mange gram valnøtter og sukker i en kjele. Dekk med vann og ha i litt salt. Kok til 116 grader, sil av sukkerlaken og friter på 180 grader til de er gyllenbrune.

Lag også gjerne hjemmelaget kompott av for eksempel epler eller aprikos.

– Det er lett å lage, har god holdbarhet og smaker nydelig til ost, tipser Christer.

Fiken og aprikosmarmelade med valnøtter (oppskrift her) eller tomat- og chilimarmelade (oppskrift her) passer også ypperlig til ostefatet. Hvis du ikke har tid eller lyst til å lage kompotter og marmelade selv, er det selvfølgelig helt greit å kjøpe det ferdig fra butikken.  

Hjemmelaget knekkebrød

Hva med å bake ditt eget knekkebrød til jul?
Hva med å bake ditt eget knekkebrød til jul?

Det finnes utallige kjeks å velge mellom til osten. Noen vil ha salte, noen vil ha tynne, noen vil ha tykke og andre vil ha grove. Sett derfor gjerne frem et utvalg av forskjellige typer kjeks, slik at alle gjestene kan finne sin favoritt.

– Det er også enkelt å lage hjemmelagede knekkebrød, som passer godt til ost. Pepperkaker er også fantastisk deilig til blåmuggost med litt søt kompott på, foreslår kokken.

Kombiner det for eksempel med en hjemmelaget klementinmarmelade med pistasjnøtter. Da får du en munnfull proppet med gode julesmaker.

Ikke glem godt tilbehør til ostefatet.
Ikke glem godt tilbehør til ostefatet.

Hvor mye skal du beregne til hver?

Når du inviterer til ost og kjeks, kan det være vanskelig å vite hvor mye ost du skal beregne per person. Du vil jo helst ikke ha for lite av noe, men heller ikke så mye at du må kaste mat i etterkant. TINE anbefaler å beregne 200 gram ost per person når du serverer kun ostefat, men hvis dette kommer i tillegg til annen mat på lunsjbordet, kan du sikkert beregne litt mindre.

Osten smaker aller best hvis den serveres romtemperert, så ta den ut av kjøleskapet en times tid før den skal serveres. Husk bare å dekke den til, slik at den ikke blir tørr. Hvis osten skal skjæres opp i biter før gjestene kommer, bør du gjøre det mens den er kald.