Slik lager du smakfull og billig julemiddag

Pinnekjøtt med tilbehør servert på bord.

En billig jul trenger ikke å gå på bekostning av julekosen. Det finnes som regel et billigere alternativ til ditt favoritt-julemåltid. Velger du et måltid på budsjett, kan du kanskje nyte det med litt lavere skuldre.

Det er ikke til å stikke under en slede at jula er en kostbar tid for mange. Derfor kan det være lurt å spare penger der det er mulig. Det er nemlig ikke slik at det er prisen som avgjør hvor vellykket julemiddagen blir, og det finnes gode alternativer i alle prisklasser. 

For å få en oversikt over hvilke varer som er billigst, er det viktig å holde øye med kiloprisene. For i dette tilfellet er det faktisk størrelsen på pakningen som teller. First Price er KIWIs billigste alternativ. Her finner du gode alternativer enten du foretrekker svineribbe, pinnekjøtt, lutefisk eller juletorsk. Tradisjoner hører julen til, og First Price kan hjelpe deg med å gjøre julen enda billigere - samtidig som du bevarer tradisjonene. Her får du de klassiske julemiddagene fra billig til billigst. 

Billig julemiddag: Pinnekjøtt

Pinnekjøtt blir ansett som et festmåltid over hele landet, selv om det er vestlendingene som troner på toppen. Faktisk spiser hele 76 prosent som er bosatt på Vestlandet pinnekjøtt på julaften. Østlendinger spiser riktignok også pinnekjøtt i løpet av jula, men på selve julaften er det kun snakk om 14 prosent. 

Selv om pinnekjøtt har den høyeste kiloprisen blant julematen fra First Price, må du ikke fortvile. Det er fremdeles mulighet til å spare penger, ettersom pinnekjøttet fra First Price er merkbart billigere enn andre typer pinnekjøtt. Så hvis det er dette møre og salte kjøttet som vekker julefølelsen i deg, er dette et godt alternativ selv om du vil spare penger.  

Tilbehøret som setter prikken over i’en 

Vossakorv er et klassisk og nærmest uunnværlig tilbehør til pinnekjøtt. Man skal ikke undervurdere slagkraften røkt og krydret pølse bidrar med under et pinnekjøttmåltid. Du får røkt og urøkt pinnekjøtt, og vossakorv hos KIWI. Du kan eventuelt kombinere med medisterkaker, sosisser eller julepølse. Ellers kan du for eksempel inkludere poteter, rotmos med kålrot, tyttebær og rødkål for å gjøre middagen komplett.

2365689600001_A1N1_2400px.png
Både urøkt og røkt pinnekjøtt finner du hos din lokale KIWI.

Billigere julemiddag: Svineribbe

Selv om pinnekjøtt er en favoritt hos mange, er det imidlertid én rett som er enda mer populær. Norges mest spiste julemiddag er nemlig den klassiske svineribba. På landsbasis har det blitt målt at så mange som 55 prosent av befolkningen spiser svineribbe på julaften, sammenliknet med pinnekjøtt på 33 prosent. Svineribbe er ikke bare mest populært på julaften, men blir også servert gjentatte ganger før desember blir til januar. I og med at dette nydelige kjøttet med knasende svor er en klar favoritt, er det greit å ha et billig svineribbe-alternativ.  

Tynnribbe blir beskrevet som den enkleste og mest populære innen svineribbe-kategorien. Stykket kommer fra siden på grisen, og det har godt med fett og mye smak. Det er også jevnstort, og øker dermed sjansene dine for suksess når den skal tilberedes. Familieribbe er tynnribbe med kotelettkam. Den er ofte populær der det skal serveres til mange, særlig blant barnefamilier. 

ribbe-kopi.png
Familieribbe og tynnribbe finner du hos din lokale KIWI.

Svineribbe er også veldig godt sammen med blant annet medisterkaker, sosisser, julepølse, poteter, tyttebær og rødkål.

Enda billigere middag: Lutefisk

Selv om stadig færre velger lutefisk på julaften, er retten fortsatt viktig tradisjonsmat for mange i løpet av julen. Lutefisk serveres ofte sammen med lutefiskbacon, poteter, ertepuré og hjemmelaget sennepssaus, og er for mange et kjærkomment avbrekk i en ellers kjøtt-tung periode. Billig er det også.

Lutefisk i toppsjiktet 

Både fersk og frossen lutefisken fra First Price fikk terningkast fem da  Dagbladet testet lutefisk i november 2022. Dommerpanelet mener dette er «en knallbra lutefisk, som er mild og god. Fiskebitene er kjøttfulle med flott konsistens. Et god og billig alternativ til årets lutefiskmiddager.». 

Det er ikke bare lutefisken som gjør det godt i produkttester. Her kan du se hvilke andre First Price-produkter som er best i test.

2365684200008_A1N1_2400px.png
Lutefisk fra First Price finner du hos din lokale KIWI.

Billigst julemiddag: Torsk 

På lik linje med lutefisk, er ikke torsk førstevalget på julaften for de aller fleste. Likevel er det mange som liker å spise torsk en gang i løpet av jula. Ikke bare fordi det er godt, men også fordi det, i likhet med lutefisk, er et lettere alternativ til den ellers tunge julematen. Tilbehør som gjør juletorsken fullkommen er poteter, sandefjordsmør, gulrøtter eller ertepuré. First Price torskefilet kan kjøpes på KIWI.

7035620052729_A1N1_2400px.png
First Price sin torskefilet finner du hos din lokale KIWI.

Lyst på julepålegg, julesnacks og julebrus?  Sjekk ut andre julevarer du får hos KIWi.