Tips til alkoholfritt juleøl

Slik velger du det beste juleølet til ribba

Hvis du vil velge alkoholfritt denne julen, har KIWI alternativene som passer perfekt til ribba og annen julemat.

– Når du velger alkoholfritt øl til julematen, bør du velge et med mer sødme enn det er i maten. Bitterheten i ølet vil nemlig forsterke bitterheten i maten, forklarer Lise-Katrine Larsen, som er merkevaresjef for Clausthaler.

Til enkle retter anbefales en lys og lett øl. Til kraftige retter, som ribbemiddagen, bør du velge mer smaksrikt øl.

– Velg et øl med en rund og noe fyldig smak. Alkoholfritt juleøl, som Santa Clausthaler, og vørterøl passer godt til den klassiske julemiddagen, sier hun.

Ha gjerne litt sitronbrus i vørterølet, og husk at det ikke er noe i veien for å velge vanlig, lyst alkoholfritt øl hvis du ikke er så glad i det kraftige juleølet.

Stadig mer populært med alkoholfritt

– Temperaturen på ølet har mye å si for smaken. Jo kaldere øl, desto mindre smak. Kaldt øl frigir nemlig mindre smak enn temperert øl, forteller Larsen.

Hun legger til at tilbehøret også vil ha betydning for hvilket øl som passer til måltidet.

– Tilbehør som sauser og pureer med mye smak og krydder krever ofte et mer smaksrikt øl uansett om det serveres sammen med rødt kjøtt, lyst kjøtt eller fisk.

Lise-Katrine Larsen forteller at stadig flere ønsker seg et alkoholfritt alternativ også i julehøytiden. Hansa Borg forventer å selge rundt 750 000 bokser alkoholfritt juleøl denne julen.

Passer godt til julematen

– De fleste alkoholfrie juleølene er ganske like. De er laget for å ligne det norske juleølet med en fin karamellisert maltsmak og kan derfor gå fint til noe av julematen, har øl-sommelier Amund Polden Arnesen tidligere sagt til KIWI.

Hos KIWI finner du juleøl både fra Clausthaler og Munkholm, så det er bare å starte med å smake seg frem til din julefavoritt.

Begge øltypene passer ifølge Arnesen til det meste av julemat.

Våken og opplagt

Det er ikke uten grunn at alkoholfritt øl er blitt så populært de siste årene. Det smaker nemlig veldig likt vanlig øl, men er sunnere enn øl med alkohol. Går man noen år tilbake kunne man også oppleve å få litt negative kommentarer hvis man valgte alkoholfritt øl, men slik er det ikke nødvendigvis lenger. Det er rett og slett blitt trendy å ikke drikke alkohol, og som en bonus kan du kjøre hjem og føle deg våken og frisk dagen etter.

Tilbringer du julen med barn, er dette en annen god grunn til å drikke med måte. For barna er julen aller best når alle er våkne og opplagte.