• TV

Gjennom Matsvinneksperimentet har KIWI, sammen med sine kunder og resten av dagligvarekjedene i NorgesGruppen, utforsket hvilke grep som kan gjøres i norske hjem for å redusere matsvinnet.

Over halvparten av all mat som kastes i Norge går i søpla hjemme hos forbrukeren.

Hos familien Gørlitzh-Håkonsen i er det middagsrester som oftest går i søpla, etterfulgt av overmoden frukt og slappe grønnsaker. 

– Det største problemet er nok at vi lager mer mat enn vi spiser, sier pappa Morten. 

– Ja, det skorter nok litt på planleggingen, er mamma Ann Maureen enig i. 

HANDLETUR: Morten og Ann Maureen sammen med barna Marie (8), Madelen (11) og Morten (13).

Med tre barn på 8, 11 og 13 år er hverdagen travel. Familien handler på impuls, og lager mat uten å tenke så nøye gjennom hva de har liggende i kjøleskapet. Da blir det fort litt matsvinn. 

Matsvinneksperimentet 

I løpet av en periode har familien veid og skrevet ned all mat som har havnet i søpla. 

Dette er en del av Matsvinneksperimentet der KIWI, sammen med sine kunder og resten av dagligvarekjedene i NorgesGruppen, har utforsket hvilke grep som kan gjøres i norske hjem for å redusere matsvinnet, og hvordan KIWI kan hjelpe til på veien.  

▶️ Del 2: Matsvinneksperimentet

▶️ Del 3: Matsvinneksperimentet

Vil halvere sitt matsvinn

I løpet av de første to ukene av prosjektet kastet familien 8,2 kilo spiselig mat i søpla. Det er rett over gjennomsnittet for en norsk familie på fem. 

Dersom familien kaster like mye mat resten av året, havner totalt 213 kilo spiselig mat i søpla. Det tilsvarer omtrent hver 8. handlepose, eller cirka 13 000 kroner i året. 

– Oi, det var mye! Målet må være under 100. En halvering, er Ann Maureen og Morten enige om. 

Hvor mye klarer familien Gørlitzh-Håkonsen å redusere matsvinnet sitt i løpet av fire uker? 

Følg Matsvinnekseperimentet på kiwi.no og på vår facebookside