Så lenge holder kjøttpålegget seg i kjøleskapet, fryseren og i romtemperatur

Sjekk merkingen, bruk sansene og nyt matpakken selv om den har ligget i sekken en stund.

Ulike typer kjøttpålegg på brødskiva er en klassiker i norske matbokser, men hvor lang holdbarhet har pålegget i romtemperatur? Ifølge Atle Wold i Mattilsynet er det ingen fare om maten ligger noen timer i sekken før du spiser den.

– Spis opp maten din i løpet av første dag, men du bli neppe syk om du drøyer det lengre, beroliger Wold.

Bruk sansene – og sjekk datostempling

  • Når du har åpnet en pakke kjøttpålegg, sørg for å oppbevare det riktig. Legg pålegget i lukkede beholdere eller i en pose. Jo mindre luft som er tilgjengelig, jo lengre holder pålegget seg. 
  • Bruk sansene for å bedømme om pålegg kan spises. Det skal ikke lukte dårlig eller være misfarget. Kjøttpålegg blir fort surt, og da skal du kaste det. 
  • Det er forskjell på merkingen «best før» og «siste forbruksdag». Er pålegg merket med sistnevnte betyr det at varen kan være helsefarlig eller få vesentlig nedsatt hygienisk kvalitet kort tid etter stemplingsdato.

Salami er et godt alternativ for deg som ønsker et kjøttpålegg med lengre holdbarhet. I tillegg til salami-klassikerne, har Grilstad den nye serien "Lev litt lettere", der salamien inneholder 70 % mindre fett og 60 % mindre fett enn annen salami.

Holdbarhet og oppbevaring

Et annet aspekt er temperatur. Jo lavere temperatur, desto mindre bakterievekst.

– Siden varm luft stiger er det generelt kaldere i bunnen av et kjøleskap enn i toppen. Lett bedervelige matvarer som kjøttpålegg og melk bør derfor oppbevares nederst i kjøleskapet, sier Andreas Otlo i Mattilsynet.

Ifølge Matprat har ferskt pålegg som kokt skinke, hamburgerrygg, sylte, rull, leverpostei og røkt kalkun en holdbarhet på rundt en uke i pose eller skål i kjøleskap. Vakumpakket holder den seg tre uker.

Kjøttpålegg kan fryses. Generelt kan kjøttpålegg være holdbar i flere måneder i fryseren, men det kan hende smakskvaliteten ikke blir like bra. Det er også viktig å tine produktene i kjøleskap etterpå.

Jubelsalami fra Grilstad har lang holdbarhet, kommer godt ut i ernæringstester og kommer blant annet i en stor og praktisk bordpakning med nok salami til hele familien.Kjøttpålegg med lengre holdbarhet

Tar det lang tid for deg å spise opp en pakke kjøttpålegg, kan salami være et godt valg. Salami har lang holdbarhet grunnet produksjonsmåten. 

Hos Grilstad har de et smakspanel som gjennom kontinuerlig testing følger med på hvordan produktene deres smaker i løpet av holdbarhetsperioden. 

– Og hvis salamien har skiftet farge til gråbrun?

– Det kan skyldes brudd på emballasjen. Det er ikke farlig å spise, men vil trolig ikke gi en god smaksopplevelse, sier Janne Kvello, som er konstituert kvalitetssjef i Grilstad.