• TV

Matsvinneksperimentet viser at det er enkle grep som skal til for at betydelig mindre mat blir kastet i norske hjem. Her er tipsene!

Over halvparten av all mat som kastes i Norge går i søpla hjemme hos forbrukeren. Hvorfor kaster vi så mye spiselig mat? 

Gjennom Matsvinneksperimentet har vi i KIWI sammen med våre kunder og resten av dagligvarekjedene i NorgesGruppen, utforsket hvilke grep som kan gjøres i norske hjem for å redusere matsvinnet, og hvordan vi kan hjelpe til på veien. 

Gjennom møtet med familien Gørlitzh-Håkonsen fra Lier ble vi kjent med noen typiske utfordringer hjemme hos barnefamilier. 

▶️Del 1: Matsvinneksperimentet

▶️Del 2: Matsvinneksperimentet

▶️Del 3: Matsvinneksperimentet

Utfordringer – derfor kaster vi spiselig mat

  • Vi tar for mye mat på tallerkenen til barna, og det de ikke spiser opp havner i søpla. 
  • Vi beregner feil, og kaster det som blir til overs etter middagen. 
  • Vi kjøper for mye frukt og grønt som vi ikke får spist opp før det blir overmodent. 
  • Vi har ikke oversikt i kjøleskapet, og bruker ikke opp pålegget før det går ut på dato.  
  • Vi rekker ikke å spise opp brødet før det er tørt. 
  • Vi er litt redde for å gå tom for noe, og hamstrer. 

Familien Gørlitz-Håkonsen er en ganske gjennomsnittlig familie når det gjelder matsvinn, og flere kan nok kjenne seg igjen i deres utfordringer.

Små grep gjør stor forskjell

Det er verken bra for lommeboka, miljøet eller samfunnet at spiselig mat går i søpla. Matsvinn er en felles utfordring som både matbransjen og forbrukere må jobbe sammen for å redusere. 

Matsvinneksperimentet har vist at det er enkle grep som skal til for at betydelig mindre mat blir kastet i norske hjem. 

Hos familien Gørlitzh-Håkonsen gjorde noen nye plastbokser stor forskjell. 

– Å bevare middagsrestene i en merket boks synlig i kjøleskapet gjør at vi husker på å spise dem opp, enten til lunsj eller til middag hvis det er nok. Pålegg oppbevarer vi i en større boks, som gjør at vi har god oversikt over hva vi har til enhver tid, forteller Ann Maureen Gørlitz-Håkonsen. 

Enkle tips mot matsvinn

Aina Olsen er butikksjef i KIWI Gullhaug og er opptatt av matsvinn, både privat og på jobb. 

Les også: Dette gjør KIWI for å redusere matsvinn

Butikksjef i KIWI Gullhaug, Aina Olsen, er opptatt av matsvinn, både på jobb og privat, og deler sine tips.

KIWI har som mål å halvere sitt eget matsvinn innen 2025, men vil også bidra til at kundene skal kaste mindre mat hjemme. Olsen har en rekke tips mot matsvinn: 

  • Skjær opp brød i butikken og frys det ned når du kommer hjem. Så tar du opp kun de brødskivene du skal spise. 
  • Bruk overmoden frukt og slappe grønnsaker i smoothies. 
  • Ikke oppbevar epler og bananer sammen. Det forskynder modningsprosessen hos bananene, og gjør at de blir fortere brune. 
  • Oppbevar salat i en plastboks med litt tørkepapir over. Da holder den seg crispy lenge. 
  • Bruk bokser for å organisere pålegg og restemat bedre i kjøleskapet. 
  • Ikke kjøp mer enn du trenger. KIWI har både små brød og serien Billig middag for én, om du trenger mindre porsjoner. 

Klikk her for flere tips mot matsvinn