For mye salt i kattematen?

Du kan trygt kjøpe mat til pus i matbutikken

Mange vegrer seg for å kjøpe kattemat i butikken fordi de har hørt at det meste inneholder for mye salt. Men det er ifølge veterinær Trude Mostue en myte.

– Hvor mye salt det er i fôret kommer helt an på hvilken type fôr du kjøper. Saltinnholdet varierer, og det kan du se på baksiden av pakningen, sier hun. 

På ren generell basis mener hun du trygt kan kjøpe mat av de etablerte merkene i dagligvareforretningene, da disse som regel ligger lavt på saltinnhold og innenfor den anbefalte maksverdien. 

– For øvrige merker er det viktig at dyreeiere er bevisst hva de gir kjæledyrene sine. Lær deg å lese innholdsfortegnelsen på fôret du kjøper så vet du hva katten får i seg, sier hun. 

Kun kattemat til katten

- Les på pakingen for å finne ut hvor mye salt kattematen inneholder, sier Trude Mostue.
- Les på pakingen for å finne ut hvor mye salt kattematen inneholder, sier Trude Mostue.

Holder du deg til mat som er laget spesielt til katter, er det altså liten grunn til bekymring. 

– Det er imidlertid viktigst at du er bevisst på at du ikke gir mat som ikke er ment for katter, og som inneholder salt. Eksempler kan være potetgull, kylling med tilsatt salt på skinnet og fisk med salt, sier hun. 

Særlig er det viktig å være forsiktig med salt dersom du har en katt med nyresykdom, men katter med slike problemer bør ifølge Mostue uansett alltid gå på eget spesialfôr fra veterinæren.  

Bruker penger på dyrene

Til tross for at dyrefôret i matbutikkene i dag er godt nok for friske dyr, er det mange som sverger til fôr fra faghandelen. Mer her i landet enn i andre europeiske land. Dette mener veterinær Trude Mostue har med anbefalingens makt å gjøre. 

– Vi er en liten befolkning, og vi bruker mye penger på dyrene våre. Generelt er nordmenn kvalitetsbevisste og kunnskapsrike når det kommer til kjæledyrene sine. Norge er kanskje også det landet i Europa som bruker mest penger på å kjøpe rasehund i forhold til blandingshund, sier hun. 

Men har du en normalt frisk hund eller katt, er det med andre ord ingen grunn til at du ikke kan kjøpe mat til de firbeinte på samme sted som du handler mat til resten av familien.