Alt til dyrene billig hos KIWI

Fem farlige matvarer for katten din

Selv om katten er din beste venn, må du huske at god mat for deg ikke nødvendigvis er like godt for pusen.

Vi liker ofte å trekke noen paralleller mellom oss selv og våre firbente venner, men kroppene deres er ganske forskjellige fra våre. Ting du både liker og tåler kan være direkte farlig for hunden eller katten din. 

– Det er vanligere at dette er et problem for hunde- enn katteeiere. Katter er mer kresne og spiser ikke alt slik hunder gjør, sier veterinær Trude Mostue. 

Dette skal katten unngå

Løk

– Hold katten din unna alt med løk, da løk kan ødelegge kattens røde blodceller, sier Mostue. 

Selv det å gi pus potetgull med løk kan få fatale følger. Siden du ikke vet hvor mye katten tåler, er det aller tryggest å droppe potetgull fullstendig. 

Paracetamol

Paracetamol er jo ikke akkurat kos, men hvis katten har vondt, kan det kanskje være fristende å forsøke noe som fungerer på deg selv. 

– Det må du imidlertid aldri gjøre. Paracetamol er kjempefarlig og kan føre til døden for katter fordi medisinene brytes ned til komponenter som er giftige i kroppen deres, sier Mostue. 

Druer

Har du en pus som forsyner seg med det som står på bordet, er det viktig å sørge for å sette druene på et sted den ikke kommer til. Druer er nemlig giftige for katter. Vær også obs på rosiner. 

Rå sild

Har du hørt at katter ikke skal spise rå fisk? Dette stemmer ifølge Mostue ikke, men akkurat sild må stekes eller kokes før servering. 

– Rå torsk, sei og makrell er derimot helt fin mat for katten, sier hun. 

Rå poteter

Kokte poteter kan katten spise, selv om den ikke har behov for det i kostholdet sitt. Pass imidlertid på at den ikke får i seg rå poteter da dette kan gi problemer med mage og tarm.

Se også Trude svare på 5 Google-myter om katten her: