Alt du trenger til katten får du billig hos KIWI

Slik finner du det beste fôret til katten din

Hvordan vet du egentlig om kattematen er av god kvalitet? Det finnes noen viktige tegn du kan se etter for å finne ut om du har valgt et bra fôr.

– Lær litt om hva slags behov katten din har og vær bevisst på hva fôret du kjøper inneholder, er rådet fra veterinær Trude Mostue. 

Hun forteller at du som regel får det du betaler for, men at mye av det fôret du får kjøpt dagligvarebutikkene i dag ofte er like bra som det som selges i dyrebutikken. 

– For friske katter uten spesielle medisinske behov er det derfor helt greit å kjøpe fôret i matbutikken, sier hun. 

Sjekk proteinmengden 

Mostue har stor forståelse for at det kan være vanskelig for katteeiere å tolke det som står på fôrpakkene, men hun anbefaler likevel å gjøre seg kjent med innholdet i dyrematen. 

– På den måten kan du forsikre deg om at maten har en god sammensetning for katten din, sier hun. 

Det første du bør se etter er proteinmengde og proteinkilde. Kattefôret skal inneholde minst 18 prosent animalske proteiner. 

– Velg gjerne fôr som inneholder laks og kylling. Katter liker dette godt, og både kylling og laks er gode proteinkilder, sier hun.  

Trude Mostue anbefaler å gi katten en kombinasjon av våt- og tørrfôr.
Trude Mostue anbefaler å gi katten en kombinasjon av våt- og tørrfôr.

Pass på nyrene

Katter har helt spesielle nyrer, og de tåler dårlig salt mat. For å unngå at nyrene belastes for mye, er det viktig å være forsiktig med saltmengden. Dersom katten din er eldre enn ti år, vil et fôr beregnet på eldre katter være et godt valg.

– Etter hvert som kattene blir eldre, får de dårligere nyrefunksjon og legger lettere på seg. Fôr tilpasset eldre katter er justert i forhold til de ingrediensene som kan affektere nyrer og kalorier, sier hun. 

Både vått og tørt

Veterinæren anbefaler for øvrig å gi katten en kombinasjon av våt- og tørrfôr. En katts mest naturlige diett består av småvilt som fugl og mus og inneholder dermed mye fuktighet. 

– Derfor er katter veldig glad i boksmat og våtfôr. Det minner om det å spise mus. Fordi katter ikke føler så mye tørste, er også fuktig gjennom maten viktig, sier hun. 

Spe likevel på med tørrfôr. Tørrfôret er som regel mer balansert i forhold til ingredienser og du sørger dermed for at katten får i seg det den trenger samtidig som den får brukt tennene. 

– For unge, friske katter kan tunfisk i vann på boks være et godt alternativ til våtfôr. Eldre katter bør imidlertid ikke spise for mye av det på grunn av det høye proteininnholdet, sier Mostue. 

Følg med på katten

Dersom du har valgt et bra fôr til katten din, vil du merke det på flere måter. 

– Katter som spiser riktig får fin, blank pels, hud uten flass, klare øyne og fast og fin avføring. Har du en utekatt vil du også merke at den får mer energi dersom den får et godt balansert fôr, sier hun. 

Mostue understreker likevel at det som er et godt fôr for en katt ikke nødvendigvis er bra for en annen. Behovet varierer både med livsstil og livsløp, så følg med på din katt og se hva den trenger.