Tips til grilling av storfe, svin, kylling og fisk

Hvor lenge skal en medium biff steke? Hvordan tilberede fisk på grillen? Og hva er egentlig forskjellen på direkte- og indirekte grilling. Vi gir deg grilltipsene!

Grillsesongen er i gang, og alle fridagene og soldagene i mai gir oss ekstra lyst til å grille. Og hvorfor ikke? Det meste kan grilles, og med riktig tilbehør blir grillmiddagen både sunn og god. Vi gir deg tipsene til grilling av ulike typer kjøtt og fisk. 

Flere avvik i åpningstidene i KIWI i mai. Sjekk åpningstidene i din butikk her! 

Grilling av storfe 

Hele kjøttstykker

Brun raskt på begge sider på direkte varme i ca. 4-5 minutter på hver side og stek deretter ferdig på indirekte varme i 30-45 minutter. Bruk gjerne steketermometer på større kjøttstykker. Du ønsker da 55-60 grader for rødt kjøtt, 65 for rosa og 70 grader for godt stekt.

Mindre stykker

som biffer, grilles over direkte varme i 2-3 minutter på hver side. Ikke snu dem før de selv slipper risten. Du ønsker god stekeskorpe. Burgere grilles på direkte varme. 

Oppskrifter: Urtesmør til biffen

BURGERSUKSESS: Burger er en sikker vinner på grillen. Sjekk ut KIWI sin burgerserie Dagens burger.

Grilling av svin

Hel indre- eller ytrefilet

Brun kjøttet raskt på begge sider på direkte varme og stek deretter ferdig på indirekte varme, ca. 20-25 minutter.

Mindre stykker

som ytrefilet i skiver eller koteletter grilles i 3-5 minutter på hver side over direkte varme.  

Husk at det går raskere å steke den andre siden enn den første – dette er fordi kjøttet allerede er varmebehandlet.

PØLSEFEST: Hos KIWI har vi masse gode pølser til grillen. Prøv noen med litt ekstra smak.

Grilling av kylling

Fileter eller mindre stykker

av kylling griller du først på direkte varme til du har en gyllen stekeskorpe. Deretter steker du dem ferdig over indirekte varme. Lår er enklere å grille enn bryst fordi det inneholder mer fett og gir derfor et saftigere resultat. 

Hel kylling

Her er steketermometeret et nyttig hjelpemiddel for å unngå tørt kjøtt. Mariner kyllingen, tørk av overflødig marinade og stapp den gjerne med noen halve raskt grillede sitroner, samt smør og urter. Plasser den i en ildfast form. Stek den på indirekte varme til du har nådd en kjernetemperatur på 65 grader. Dette vil ta ca. 70 minutter, avhengig av kyllingens størrelse. Alternativt kan du stikke en spiss kniv inn i låret på kyllingen og se om saften som kommer ut er klar. Er den ikke det må den stekes lenger. Flytt så kyllingen over på direkte varme (ut av den ildfaste formen) og stek til du har fått sprøtt og gyllent skinn.

ENKELT VALG: Noen ganger blir vi ikke enige om hva vi skal grille. Med «Billig middag for én» får alle det de har mest lyst på.

Grilling av fisk

Grill først fisken på direkte varme for å få sprøtt skinn. Ikke forsøk å snu den før den lett slipper risten når du løfter på den. Lar du den steke litt lenger vil du automatisk få med skinnet også, noe som gir et mye penere resultat. Passer du dårlig på og lar den steke for lenge vil den derimot bli brent, så følg godt med. Når skinnet er gyllent og sprøtt steker du fisken ferdig over indirekte varme. Følg samme metode når du griller mindre fiskestykker, men stek kortere. Hvis du ikke bruker marinade, kan du tilføre masse smak ietterkant av grillingen med en gremolata.

Vegetarianer? Sjekk ut vårt vegetarutvalg