Så lang tid tar det å lage skikkelig god salami

Har du noen gang lurt på hvorfor det egentlig heter Jubelsalami?

Lange tradisjoner og tidkrevende håndverk ligger bak en pakke Grilstad Jubelsalami. Blant annet blir hver eneste hvitløk skrelt for hånd på fabrikken i Trondheim.

Har du tenkt på når du åpner matpakken og finner en brødskive med Jubelsalami, at den smaker akkurat det samme som sist du spiste produktet? Det kommer på ingen måte av seg selv.

– Det krever både tid og kunnskap å lage skikkelig god salami. Produksjonen av Grilstad Jubelsalami er basert på erfaring, lange tradisjoner, nøye utvalgte råvarer og godt håndverk, sier produktutvikler hos Grilstad, Joachim Alseth.

At Grilstad lykkes, viser salgstallene tydelig. Hvert år selges det omtrent 5,5 millioner pakker Jubelsalami.

Jublende stemning

Salamien med det muntre navnet har vært nordmenns favoritt gjennom mer enn 40 år, og produktet vi spiser i dag så dagens lys takket være de nye næringsmiddelforskriftene som kom i 1971.

– Disse forbød kunstig fargetilsetning i spekepølse, og som følge av dette måtte hele produksjonen på Grilstad legges om for å få til den rette fargen og konsistensen på pølsene, sier Alseth.

I 1974 var de endelig i mål. Jubelen sto i taket på fabrikken, og dermed var Jubelsalami et faktum.

I 1974 så Jubelsalami for første gang dagens lys på fabrikken til Grilstad. Over 40 år senere selges det 5,5 millioner pakker i året.
I 1974 så Jubelsalami for første gang dagens lys på fabrikken til Grilstad. Over 40 år senere selges det 5,5 millioner pakker i året.

Her er noe av hemmeligheten bak Grilstad Jubelsalami:  

Råvarer

Gode råvarer er en forutsetning når det skal produseres god salami. 

– Vi bruker kun de beste kjøttsorteringene og har en oppskrift vi ikke fraviker. Dette er viktig for at kvalitet og smaksopplevelse skal bli den samme hver eneste gang, sier Alseth.

De beste råvarene blandes sammen med krydder.
De beste råvarene blandes sammen med krydder.

God blanding

Storfe- og svinekjøtt er basisen i produktet. Kjøttet kvernes, før det hakkes sammen med spekk, og deretter tilsettes salt og krydder.

– Fersk hvitløk må også til, og denne håndskrelles på fabrikken for at vi skal få den ferskeste og beste smaken, sier han.

Det er mye hvitløk som skal skrelles for hånd når Grilstad Jubelsalami produseres.
Det er mye hvitløk som skal skrelles for hånd når Grilstad Jubelsalami produseres.

Håndverksfasen

Når blandingen er ferdig, stappes pølsene. Deretter fermenteres pølsene og røykes med bøk før de henges til tørking.

– Der henger de i tre til fire uker – noen ganger lenger. Underveis tas det prøver og kontrolleres at produktet blir bra nok. Til dette har vi dyktige medarbeidere, som har jobbet på Grilstad lenge og setter sin ære i å gi forbrukeren et godt produkt, sier Alseth.

Pølsene med Grilstad Jubelsalami henges til tørking i minst 3-4 uker.
Pølsene med Grilstad Jubelsalami henges til tørking i minst 3-4 uker.

Startkultur

Startkulturen er en del av hemmeligheten bak den gode salamien til Grilstad. Den er selve sjelen i produktet og bidrar til riktig smak, aroma, farge og konsistens.

– Startkulturen tilsettes blandingen for å starte fermenteringen. Oppskriften på denne er det bare vi som har, og den kan verken kopieres eller kjøpes hos leverandører, sier han. 

Kunnskap

– Hos Grilstad har vi holdt på med spekepølse lenge, og det er et godt fagmiljø her i Trondheim. Mange som jobber på fabrikken har lang erfaring og vi jobber stadig videre for å utvikle nye smaker og ha den mest optimale produksjonen, sier Alseth.

Hvert år kommer det dessuten lærlinger til fabrikken. Dette sikrer at de også i fremtiden har pølsemakere og industriarbeidere som kan sørge for at vi får nyte den populære påleggsfavoritten.