Hjelp, jeg har glemt å vanne ut pinnekjøttet!

Fortvil ikke, her får du hjelp.

Forestill deg følgende scenario: Det er julaften. «Tre nøtter til Askepott» er på TV-en. Om noen timer ankommer middagsgjestene. Du føler at alt ligger til rette for en perfekt julaften. Og så husker du plutselig hva du glemte i går: Å vanne ut pinnekjøttet!

(Kanskje det ikke engang er julaften ennå, men du har invitert på en tidlig pinnekjøttmiddag og glemt noen av forberedelsene fra i fjor?)

Vi unner ingen denne opplevelsen, men ikke få panikk hvis det skjer.

Alternativ 1: Ferdig utvannet/gryteklart pinnekjøtt

Har du en butikk i nærheten som er åpen, er det verdt å sjekke om de har gryteklart pinnekjøtt.  Dette pinnekjøttet er ferdig utvannet og klart til damping. I alle KIWI-butikker finner du gryteklart pinnekjøtt fra First Price. MERK: Dette pinnekjøttet er frossent, så du må beregne minst én time på opptining. Legg pinnekjøttet i en pose og senk denne i kaldt vann, så går det raskere enn i kjøleskapet over natten.

First Price har gryteklart pinnekjøtt som er ferdig utvannet. Du finner den i alle KIWI-butikker.
First Price har gryteklart pinnekjøtt som er ferdig utvannet. Du finner den i alle KIWI-butikker.

Alternativ 2: Kok pinnekjøttet

Har du ikke tilgang på ferdig utvannet pinnekjøtt, finnes det et alternativ. Pinnekjøttet kan nemlig kokes. Mange nordmenn foretrekker kokt pinnekjøtt, så ikke se på denne tilberedningsmetoden som et nederlag eller at man har mislyktes.

Ekspertene strides om nøyaktig hvor lenge pinnekjøttet skal kokes, og svarene varierer fra én til fire timer. Pinnekjøttet er uansett ferdig og serveringsklart når kjøttet begynner å løsne fra beina. Du må bytte vann flere ganger i koketiden for å redusere saltsmaken. Et godt tips er å koke opp det nye vannet på forhånd slik at overgangen blir sømløs.

Sprøtt pinnekjøtt

Hvis du ønsker litt sprøtt pinnekjøtt, kan du legge det ferdigkokte kjøttet på en rist med en langpanne under, og la det stå under sterk varme i ovnen i noen minutter. Jo lenger du lar det stå i ovnen, desto sprøere blir pinnekjøttet. Under denne prosessen bør du dog følge ekstra nøye med, for veien fra sprøtt til svidd er kort – og svidd pinnekjøtt er det ikke mulig å redde.

Lykke til!