Hjelp, jeg har glemt å vanne ut pinnekjøttet!

Ikke få panikk, dette er hjelpen du trenger til å løse situasjonen.

Forestill deg at det er julaften, og versjonen med Knut Risan av Tre nøtter til Askepott, med stemmen til Knut Risan,  ruller over TV-skjermen. Du føler på roen og den gode julestemningen, og gleder deg til en hyggelig dag med julesteming og kos. Om noen timer kommer middagsgjestene, og huset blir fylt med latter og julesang. Så kommer plutselig på hva du glemte i går - å vanne ut pinnekjøttet!

Ikke få panikk, dette er hjelpen du trenger til å løse situasjonen! For ordens skyld, denne artikkelen er også til deg som har invitert på en tidlig pinnekjøttmiddag og har glemt at pinnekjøttmiddagen gjerne krever forberedelser. 

Alternativ 1: Ferdig kokt pinnekjøtt

Har du ikke tilgang på ferdig utvannet pinnekjøtt, finnes det alternativ. Pinnekjøttet kan nemlig kokes. Mange nordmenn foretrekker faktisk kokt pinnekjøtt, så ikke se på denne tilberedningsmetoden som et nederlag eller tegn på at man har mislyktes.

Ekspertene strides om nøyaktig hvor lenge pinnekjøttet skal kokes, og svarene varierer fra én time til fire timer. Pinnekjøttet er uansett ferdig og serveringsklart når kjøttet begynner å løsne fra beina. Du bør bytte vann flere ganger i koketiden for å redusere saltsmaken. Et godt tips er å koke opp det nye vannet på forhånd, slik at overgangen blir sømløs. Middagen vil også kunne bli servert noe raskere ved å kokes, om det er ønskelig eller behov for det.

KIWI_Pinnekjøtt_Stranda ferdig kokt.png
Strandas ferdigkokte pinnekjøtt er et godt alternativ dersom du har glemt å vanne ut pinnekjøttet eller ikke har tilgang til ferdig utvannet pinnekjøtt.

Alternativ 2: Ferdig utvannet pinnekjøtt

Har du en åpen KIWI-butikk i nærheten, er det verdt å sjekke om de har gryteklart pinnekjøtt. Dette pinnekjøttet er ferdig utvannet og klart til damping. 

Ferdig utvannet pinnekjøtt fra Folkets.
Folkets har gryteklart pinnekjøtt som er ferdig utvannet og klar til damping. Du finner det i alle KIWI-butikker.

Sprøtt pinnekjøtt

Hvis du ønsker litt sprøtt pinnekjøtt, kan du legge det ferdigkokte kjøttet på en rist med en langpanne under, og la det stå under sterk varme i ovnen i noen minutter. Jo lenger du lar det stå i ovnen, desto sprøere blir pinnekjøttet. Under denne prosessen bør du dog følge veldig nøye med, for veien fra sprøtt til svidd er kort – og svidd pinnekjøtt er det ikke mulig å redde.

Lykke til!