Slik beregner du pinnekjøtt per person

pinnekjøtt i gryte
Foto: Aina C. Hole/Sporenstrek

Det er ikke alltid så lett å vite hvor mye pinnekjøtt du skal lage per person. Her får du svarene på de mest stilte spørsmålene om pinnekjøtt.

Rundt 70 prosent av Norges befolkning spiser pinnekjøtt i løpet av julen, og omtrent 30 prosent spiser det på selve julaften. Med en såpass populær matrett, kommer det naturligvis en rekke spørsmål.

Her får du svarene på noen av de vanligste spørsmålene om pinnekjøtt:

Hvor mye pinnekjøtt beregner man per person?

Beregn 400 gram tørket pinnekjøtt per person. Storspisere trenger litt mer, og da bør 500 gram beregnes. Benytter du ferdig utvannet/gryteklart pinnekjøtt, bør det beregnes 550 gram per person.

Hva er forskjellen på røkt og urøkt pinnekjøtt?

Mange opplever røkt pinnekjøtt som saftigere og mørere, og det trenger ofte litt kortere utvanningstid siden det ikke er like tørt som urøkt kjøtt. Er du usikker på hva du foretrekker? Test begge variantene før jul og finn din favoritt.

Hvor lenge skal pinnekjøttet dampes?

Pinnekjøttet skal dampes til kjøttet begynner å løsne fra beina, som tar mellom 2,5 til 3,5 timer. 

Hva slags tilbehør passer til pinnekjøtt?

De vanligste tilbehørene er mandelpoteter, kålrotstappe og vossakorv – ofte med rød- eller surkål og tyttebærsyltetøy ved siden av. Du kan lese mer om tilbehør til pinnekjøtt her.

Hva slags saus passer til pinnekjøtt?

Mange bruker sjyen fra dampeprosessen. Når pinnekjøttet er ferdigdampet, hell kraften som har dannet seg i kjelebunnen gjennom en sil, og server den rykende varm som en saus.

Jeg har glemt å vanne ut pinnekjøttet! Hva gjør jeg?

Fortvil ikke. Sett pinnekjøttet på koking, og skift vann etter en time. Kok pinnekjøttet til kjøttet slipper fra beina. Du kan eventuelt dra på butikken og kjøpe ferdig utvannet/gryteklart pinnekjøtt, men husk at dette er frysevare som må tines, så det er ikke nødvendigvis raskere enn å koke pinnekjøttet du allerede har.

Kan gravide spise pinnekjøtt?

Varmebehandlingen dreper eventuelle bakterier og parasitter, så det er helt trygt for gravide å spise pinnekjøtt. Her kan du lese mer om kostråd for gravide.

Hvordan lager jeg lapskaus med pinnekjøtt?

Det er populært å bruke pinnekjøttrestene i lapskaus. Du kan enten lage din egen lapskaus fra bunnen eller – hvis du vil gjøre det veldig raskt og enkelt – bruke vår ferdiglapskaus fra «GO’middag på 1,2,3»-serien og blande pinnekjøttrestene i den.

Kan pinnekjøtt fryses?

Tørt pinnekjøtt som ikke har vært vannet ut, kan ligge over ett år i fryseboksen (-18 grader) siden kjøttet er så salt. Pinnekjøtt som har vært dampet kan også fryses, men holdbarheten blir da kortere – omtrent tre måneder – siden kjøttet har mindre salt. Utvannede pinnekjøttrester holder seg i kjøleskapet i 2-3 dager.

Alt om pinnekjøtt hos KIWI her