;
  • TV

Foretrekker du hjemmelaget tilbehør til pinnekjøttet, eller å kjøpe ferdiglaget? Og er det mulig å velge et litt mer utradisjonelt tilbehør noen ganger? Vi fikk et smakspanel til å teste for deg.

Når det kommer til tradisjonell pinnekjøttmiddag, kan det være skummelt å eksperimentere med nytt tilbehør. I videoen øverst i artikkelen ser du hvordan vårt smakspanel reagerte da vi serverte dem litt uvanlig tilbehør til pinnekjøttmiddagen. Kanskje blir du fristet til å prøve et nytt tilbehør selv?

Pinnekjøttmiddag på 4 timer

Du trenger ikke vente helt til jul med å kjenne at lukten av pinnekjøtt brer seg i huset. Tilbehøret lager du selv hvis du har tid, men måltidet blir like godt med en fersk ferdigvariant.

Hos KIWI får du for eksempel kjøpt ferdig utvannet pinnekjøtt fra First Price. Pinnekjøttet er fryst, men hvis du legger kjøttet i en pose og tiner det i et vannbad med kaldt vann en times tid, kan du ha en ferdig pinnekjøttmiddag på bare 4 timer.

Enkle løsninger

Det å lage festmat tar gjerne litt ekstra tid, men akkurat pinnekjøttet lager seg nesten selv, så lenge du har husket å vanne det ut (eller kjøper ferdig utvannet) og beregner nok tid til damping eller koking. Velger du å dampe kjøttet, vil det ta to til tre timer før det er klart til servering.

Denne tiden kan du gjerne bruke til å lage tilbehøret, men heldigvis finnes det fiks ferdige løsninger hvis du heller vil slappe av med en god julefilm eller gjøre noe annet før gjestene kommer.

I Bamas serie Grønn & Frisk får du både kålrotstappe, ertepuré, surkål og ferdigkokte poteter laget av helt naturlige råvarer og få ingredienser, som du enkelt varmer i vannbad eller mikrobølgeovnen.
I Bamas serie Grønn & Frisk får du både kålrotstappe, ertepuré, surkål og ferdigkokte poteter laget av helt naturlige råvarer og få ingredienser, som du enkelt varmer i vannbad eller mikrobølgeovnen.

Ferdiglaget tilbehør til pinnekjøttet

Det er nemlig helt greit å jukse litt, selv med julematen. I alle fall når det finnes gode alternativer som smaker helt hjemmelaget.

Dette har BAMA sørget for med sine produkter i serien Grønn & Frisk. Her får du både kålrotstappe og surkål laget av helt naturlige råvarer og få ingredienser, som du enkelt varmer i vannbad eller mikrobølgeovnen.

BAMA har også kokt potetene ferdig for deg hvis du vil ta en snarvei også her. Potetene varmes i likhet med grønnsakene raskt i vannbad.

Helt hjemmelaget pinnekjøtt-tilbehør

Har du lyst til å lage hele middagen selv, er ikke dette veldig komplisert. Det trenger heller ikke være fryktelig tidkrevende.

Prøv de enkle og gode oppskriftene på kålrotstappe og hjemmelaget surkål.

Hvilket tilbehør velger du?

Det vanligste tilbehøret til pinnekjøtt er nok kålrotstappe, poteter og sjy fra dampingen, men det finnes også enkelte lokale sammensetninger av pinnekjøttmåltidet. Hva er din favoritt?

Noen bruker tyttebær, sennep og flatbrød til, og på Sunnmøre og i Sogn og Fjordane er det vanlig å servere pinnekjøttet med surkål eller rødkål. På Vestlandet er det også en del som spiser raspeball og vossakorv sammen med kjøttet. 

Lag din egen søtpotetstappe

Hvis du vil forsøke deg på en litt ny vri, smaker også søtpotetstappe kjempegodt til pinnekjøtt.

Fjern bare skallet på søtpotetene, skjær dem i terninger og legg dem i kokende vann sammen med hvitløksfedd og buljongterning.

Kok til søtpotetene er møre, hell av vannet og la terningene ligge litt og dampe seg tørre før du moser alt til en jevn masse. Bland til slutt i litt fløte, smak til med salt og pepper og server din helt hjemmelagede søtpotetstappe sammen med pinnekjøttet.