Sunnere sommer hos KIWI

Spekeskinke på fem forskjellige måter til sommerens lunsj eller middag

Når solen skinner, smaker det ofte godt med litt salt mat. Her får du oppskrift på fem av våre favorittretter laget med Stranda Fjellbris eller Lev Litt Lettere spekeskinke. Disse lager du like lett enten du er hjemme eller på hytta!

– Stranda Fjellbris inneholder omtrent 30 prosent mindre salt, men lages på tilnærmet samme måte som Strandaskinke, forklarer merkevaresjef Kajsa Kristensen i Grilstad.

Det er likevel to viktige forskjeller.

– Det legges større vekt på sortering av råvarene, slik at bare de største skinkene brukes til Fjellbris. I tillegg brukes mindre salt og vesentlig lengre tid på saltutjevning i kjølig og tørt klima, sier hun. 

I tillegg er Lev Litt Lettere spekeskinke fra Grilstad et godt alternativ. Også denne innholder mindre salt og fett enn vanlig. 

Spekeskinke på fem forskjellige måter

Her er Kajsas egne favorittoppskrifter med Stranda Fjellbris: 

jordbær-oppskrift
salat-oppskrift

Spekeskinke + grillen = veldig godt

Vi har også tre oppskrifter med spekeskinke vi gjerne anbefaler en varm sommerdag, og alle involverer grillen:

Grillet mozzarella med Stranda Fjellbris spekeskinke
Grillet mozzarella med Stranda Fjellbris spekeskinke

3. Grillet mozzarella med spekeskinke og spinatsalat

Se oppskrift her

Grillet avocado med Stranda Fjellbris spekeskinke.
Grillet avocado med Stranda Fjellbris spekeskinke.

4. Grillet avocado med spekeskinke

Se oppskrift her

Toast med sprøstekt spekeskinke og Tabasco.
Toast med sprøstekt spekeskinke og Tabasco.

5. Sommerlig toast med spekeskinke og Tabasco

Se oppskrift her

Derfor kan Strandaskinke kun lages på Stranda

På Stranda møtes fuktig luft fra fjorden og vindene fra Sunnmørsalpene. Dette gir ifølge Grilstad helt optimale forhold når den tradisjonsrike Stranda-skinken skal produseres.

– Produksjon av spekemat har svært lange tradisjoner på Stranda. Det startet som gardsproduksjon til eget bruk, gikk over til etablert håndverksvirksomhet for videresalg på slutten av 1800-tallet og gikk senere over til mer industrialisert produksjon basert på tradisjonelle prosesser, sier Kristensen. 

Frisk luft både ute og inne

Produksjon av spekemat har svært lange tradisjoner på Stranda
Produksjon av spekemat har svært lange tradisjoner på Stranda

Lenge var det de naturgitte klimaforholdene, kombinert med erfaringer årelang tradisjon hadde bygget, som ga de gode resultatene. Senere ble det tatt i bruk moderne modningsanlegg som sørger for frisk luft fra fjord og fjell gjennom hele året. 

For deg som kjøper spekemat, betyr det at du får salt og god skinke av den ypperste kvalitet hver eneste gang du kjøper Strandaskinke. 

Velg riktig tilbehør 
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør

Spekemat er skikkelig kosemat, men det trenger ikke være usunt. 

– Spekemat inneholder en del salt og mettet fett, men også både proteiner og jern som kroppen trenger. Det er derfor i hovedsak tilbehøret som avgjør hvor sunt et spekematmåltid blir, forteller klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. 

Spiser du spekematen med ferdigkjøpt potetsalat, loff og fet rømme, blir det ikke et ernæringsmessig godt måltid. 

– Serverer du det derimot med salat, eggerøre, melon, lettrømme, avocado, tomat og andre grønnsaker, blir det et næringsrikt og balansert måltid, sier hun. 

Slik lages Strandaskinke

Strandaskinke produseres av den beste delen av en skinke, med flatbiffen som det største rene kjøttstykket. 

– Bein fjernes fra skinken, men svoren beholdes på i produksjonsprosessen helt frem til skinken blir skivet. Det beinfrie kjøttstykket stoppes så i et nett før det legges i kar med saltlake, forteller merkevaresjef Kajsa Kristensen i Grilstad.

Når saltperioden er over, plasseres skinken i røkovn, der det fyres med flis fra or for å få en lett røksmak på produktet og for å forhindre muggdannelse. I denne prosessen oppstår ifølge Grilstad smaksutviklingen som vi ikke ville fått i et annet produksjonsmiljø. 

– Skinken plasseres deretter i et klimarom med styrt temperatur og luftfuktighet, der den spekes og modnes. Før Strandaskinke kan skives og pakkes i forbrukerpakker, har den hatt en modningstid på minst seks måneder, forteller merkevaresjefen. 

Lages kun på Stranda

Kristensen er ikke i tvil om at det at Strandaskinke lages på Stranda er en forutsetning for det gode resultatet. 

– Før Strandaskinke kommer til modning, skal den gjennom en saltprosess, en periode med utjevning av saltet i skinken og en kort periode i røkovn. I denne prosessen oppstår smaksutviklingen som vi ikke ville fått i et annet produksjonsmiljø. Kombinert med produksjonskunnskaper bygget på egne tradisjoner og gode klimabetingelser er dette en suksessfaktor, mener hun.