Sunn ungdomsmat

Dette er drømmelunsjen til norske ungdomsskoleelever

Prosjektet «Sunn ungdomsmat» har ikke bare avslørt hva som er ungdommens favorittlunsj. Det viser også at de fleste ungdomsskoleelever vet mye om hva som er sunt og ikke.

Det siste året har konkurransen «Lag din egen lunsj» fått norske ungdommer i alderen 13-16 år til å avsløre hva de aller helst vil ha i matpakken på skolen. 

I fjor fikk prosjektet «Sunn ungdomsmat» inn over 34.000 bidrag, og ifølge prosjektleder Silje Thoresen Tandberg er det ingen tvil om hva som er skoleelevenes drømmelunsj: 

– Vi ser helt klart at det er wrap som trekkes frem av flest ungdommer, avslører hun.

Hvor lenge holder matpakken seg i skolesekken? Her får du svaret

Velg fullkornstortilla

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør støtter ungdomsskoleelevene i at wraps er et godt alternativ i matpakken.
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør støtter ungdomsskoleelevene i at wraps er et godt alternativ i matpakken.

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør syns det er flott at ungdom er glad i wrap. 

– Wrap er et kjempegodt alternativ i matpakken. Noe av det positive med wrap, er at grønnsaker er et enda mer naturlig følge enn på en brødskive, sier hun. 

For at wrapen skal bli et sunt måltid, er det viktig å velge fullkornstortilla eller lompe. Denne inneholder jern, fiber, B-vitamin og mineraler kroppen trenger, noe som er ekstra viktig for ungdom som fortsatt er i vekst. 

– Det er også kjempepraktisk at dette er en lunsj som fint kan lages kvelden før. Du kan til og med lage for to dager hvis du pakker wrapen inn i sølvfolie. Dette er også mat som passer fint på travle dager når ungdommen må ha med seg et middagsmåltid å spise mellom skole og trening. Ha bare i litt mer kjøtt eller fisk, så inneholder den alt han eller hun trenger, foreslår Sundfør. 

Dette pålegget holder seg godt i lunsjboksen

Dette kan du ha i wrapen

Rester av kylling etter gårsdagens middag er perfekte å putte i en lunsjwrap.
Rester av kylling etter gårsdagens middag er perfekte å putte i en lunsjwrap.

Når det gjelder fyllet, er det store muligheter for å variere: 

  • Bruk kylling, skinke, ost eller fisk med salat, eller prøv med varmebehandlede grønnsaker som ovnsbakte rotgrønnsaker. Det passer kjempegodt i wrap. Ikke tenk begrensninger, for her er det mange muligheter. Bruk gjerne rester både av kjøtt, fisk og grønnsaker. 
  • Avokado smaker også godt i wrap, og hvis du syns at noen grønnsaker, som tomat, gjør wrapen våt og ekkel, kan du bare legge dem ved siden av i matboksen. 
  • Tenk også litt nytt når du velger dressing for å gi smak til wrapen. Magre meieriprodukter som cottage cheese, kvarg, yoghurt naturell og mager rømme egner seg godt som base i dressingen. Gjerne sammen med friske urter.  I tillegg kan både pesto, sennep og guacamole høyne smak og ernæringsmessig kvalitet. Majones eller aioli er også bra, for det tilfører maten sunne fettsyrer.

Se for eksempel denne oppskriften på wrap med kylling og avokado

Sunn mat i kjøleskapet

I tillegg til «Lag din egen lunsj»-konkurransen, er det gjennomført en stor undersøkelse som viser at ungdom egentlig vet ganske mye om sunn og usunn mat. Det er ifølge Silje Thoresen Tandberg etterlevelsen som er problemet. Selv om de vet at det er sunt, spiser for eksempel få nok fisk og frukt og grønt. Hun legger til at både fisk og grønnsaker passer utmerket i wraps, og at dette er en gyllen anledning til å få i seg flere viktiige næringsstoffer. 

– Undersøkelsen viste for øvrig at matpakken fortsatt står sterkt blant ungdom, men at innholdet i den kan se ut til å være for lite til at den varer hele dagen ut, forteller hun. 

Det er når ungdom selv går i butikken for å kjøpe seg lunsj eller annen mat, det går mest galt. Da har mange en tendens til å kjøpe usunne produkter. 

– Vi vet imidlertid at for mange ungdom er det kjøleskapet hjemme som fungerer som butikk. Derfor er det viktig at foreldre handler sunn mat som ungdom vil ha i matpakken, påpeker prosjektlederen.