Peanøttsmør er sunnere enn du tror

- Velg peanøttsmør i barnas matboks

Foto: Camilla Andersen/millifoto.no

Bare tre prosent av norske foreldre sverger til peanøttsmør i barnas matpakke. Ifølge ernæringsekspert Tine Sundfør er det ingen grunn til å styre unna.

En fersk undersøkelse om nordmenns matpakkevaner, gjennomført av Respons Analyse for KIWI.no, viser at kun tre prosent av norske foreldre velger å smøre peanøttsmør på brødskivene i barnas matpakke. Ernæringsekspert Tine Sundfør tror mange foreldre velger det bort på feil grunnlag.

- Mange tenker at peanøttsmør er ganske usunt. Fakta er at peanøttsmør inneholder mye E-vitamin og sunne fettsyrer. Flere av peanøttsmør-produktene er heller ikke tilsatt sukker eller salt, sier Sundfør, som er klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Oslo universitetssykehus.

Velger søtt fremfor nøtter

Litt flere foreldre sender faktisk med barna søte påleggstyper. Åtte prosent gir barna syltetøy, mens seks prosent velger sjokoladepålegg. Peanøttsmør har mye fett, og kan blant annet derfor ha blitt svartelistet som bra barnepålegg. Men sannheten er at det er fett av det sunne slaget, umettet fett.

- For all det, det er et energirikt produkt, men barn er stort sett mye i bevegelse og trenger den energien, sier Sundfør.

I sin naturlige form kan peanøtter ansees som en liten helsebombe. De er fulle av fiber, proteiner, sunne fettsyrer, vitamin E, B-vitaminer og mineraler og sporstoffer. Så derfor; glem alt du har trodd før. Peanøttsmør kan regnes som sunt, hvis du gjør som ernæringseksperten og velger en type som inneholder mye nøtter og lite salt og sukker.

NB! Noen barn har nøtteallergi. Husk å sjekke om det er nøtteforbud i din barnehage eller skole før du smører det på matpakken.

- Er det ikke mye salt i peanøttsmør?

Hjemme hos familien Macdonald i Kristiansand, sier mamma Mairi at peanøttsmør egentlig er noe de aldri har vurdert å sende med ungene i matboksen. Peanøttsmør er heller ikke et pålegg de pleier å ha i hus. 

KVELDSKOS: Mairi Macdonald med Lily (2,5) på fanget og mannen Jørgen Macdonald med Isak (5) koser seg med kveldsmat. Gulost er et populært pålegg blant de små i familien. Det er også egg, men nå om dagen vil barna helst ikke ha eggeplommen.
KVELDSKOS: Mairi Macdonald med Lily (2,5) på fanget og mannen Jørgen Macdonald med Isak (5) koser seg med kveldsmat. Gulost er et populært pålegg blant de små i familien. Det er også egg, men nå om dagen vil barna helst ikke ha eggeplommen.

- Er det ikke mye salt og greier i det? Nei, her i gården så går det stort sett i kjøttpålegg og ost. Og så har vi prim innimellom, sier hun.

Når hun nå får vite at peanøttsmør egentlig har et ufortjent dårlig rykte, er hun absolutt åpen for å teste det ut som matpakke-pålegg for barna Isak (5) og Lily (2,5).

- Ja, nå blir vi jo nesten nødt til å prøve det. Det er fint å ha litt flere alternativer så vi kan variere litt. Innholdet i matboksen blir lett litt ensformig. Du skal heller ikke se bort fra at ungene synes det er veldig godt, sier hun.

Familien Macdonalds påleggsvaner følger ganske tett det resten av landet velger av pålegg i matboksen. Gulosten troner klart på toppen. Hele 55 prosent av norske foreldre svarer at matpakken som oftest inneholder gulost. Skinke (46%), leverpostei (43%) og salami (39%) følger hakk i hæl, mens den erkenorske brunosten kommer på femteplass (18%).