Brødskiver med gulost dag inn og dag ut? Vi har spurt barna om hva de egentlig vil ha - og hva barnehagelæreren og ernæringsfysiologen anbefaler oss å putte i matboksen.
Syv matpakketips
- Kutt opp grønnsaker og frukt til å ha med i matboksen. Prøv for eksempel agurk, paprika, gulrot, salat, epler, nektarin eller bær.
- Grove kornprodukter holder deg mett lenger. Velg derfor grove brødskiver, rundstykker, knekkebrød eller liknende.
- Det er mye sunt pålegg å velge mellom, som fisk, magert kjøttpålegg (f.eks. kylling og kalkun), ost, egg eller vegetariske alternativer. Se etter Nøkkelhullet. Frukt og grønnsaker er også godt pålegg.
- Lag en salat, gjerne dagen før, og ta med i en boks.
- Rester fra middagen kan fint være skolemat dagen etter.
- Lyst på kaldt vann? Fyll opp en flaske med 1/3 vann, frys ned og hell på mer vann neste morgen.
- Dårlig tid om morgenen? Lag matpakken kvelden før, og sett den i kjøleskapet til dagen etter.
(Kilde: www.helsenorge.no)
Spis frokost!
- En undersøkelse fra 2014 viser at ungdom som spiser frokost presterer bedre på skolen og får bedre karakterer. 2.500 ungdom fra Sørlandet deltok i undersøkelsen som ble utført av blant annet Universitet i Agder, Kompetansesenteret for Idrett i Agder og fylkeskommunene på Agder. Kilde: NRK.no
Husk matpakke
- Regelmessig påfyll av mat og drikke er viktig for den som skal klare å prestere gjennom en hel dag. Og ingen ting smaker vel bedre enn en god matpakke når magen rumler og kroppen trenger energi.
- Slik lager du en spennende og fristende matpakke
Middagsrester i matboksen
- Det må ikke nødvendigvis være brødskiver i matboksen. Omelett, salat, pizzasnurrer og middagsrester er også gode alternativer. Les mer om hvor lenge middagsrestene holder seg på nettsidene til Matportalen.no.
Hvor lenge holder de ulike matvarene?
- Lett bedervelige matvarer: Melk og fløte, ferskt kjøtt, fersk fisk, skalldyr og produkter av disse vareslagene, bønnespirer, åpnet hermetikk og kokte eller snittede grønnsaker.
- Dette regnes ikke som lett bedervelig: Stekt brød, mel, gryn, sukker, hel frukt og hele grønnsaker. Matvarer som inneholder konserveringsmidler eller er konservert på annen måte, f.eks. ved syrning, salting, speking eller frysing, er vanligvis heller ikke lett bedervelige.