Tips til matpakken

Pålegget som holder seg godt i lunsjboksen

Foto: Bon Appetit/NTB Scanpix

Hva er det egentlig barna selv vil ha i matpakken? Vi spurte et knippe barnehagebarn om deres favoritter, i tillegg til ernæringsfysiologens tips til pålegg som smaker godt selv etter noen timer i sekken.

Barn og unge som hopper over måltider har ofte et dårligere kosthold med høyere innhold av fett og sukker og lavere innhold av de fleste vitaminer og mineraler, enn dem som spiser regelmessig, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

De anbefaler at man gjør klar matpakken kvelden i forveien, når man gjerne har bedre tid. Bruk både fiskepålegg, kjøttpålegg av kalkun eller kylling samt ost, egg og leverpostei som pålegg. Legg matpakken i kjøleskapet og ta den med deg rett før du skal gå om morgenen.

Men hvis barna selv fikk velge, hva tror du de synes smaker best? Vi spurte et knippe barnehagebarn om deres favorittpålegg i matpakken: 

 

Friske lunsjmatpakker

En matpakke som skal spises etter noen få timer vil stort sett alltid smake godt.

- Hovedregelen er at man ikke trenger å bekymre seg for holdbarheten på verken brød eller pålegg for en matpakke som legges i sekken om morgenen og som skal vare til lunsj, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Men hvis matpakken skal spises mellom skoletid og trening, eller som et ettermiddagsmåltid på skolefritidsordningen, er det litt annerledes.

- Da er det greit å tenke litt ekstra over hva slags pålegg man velger for at matpakken skal være like fristende etter mange timer i sekken, sier hun.

Ta med små bokser med pålegg

Et godt tips er å velge smøreoster eller prim som pålegg. Det holder seg godt i flere timer i romtemperatur. Andre gode forslag til ettermiddagsmatpakken er å ta med en banan eller en avokado, eller små bokser med hermetisk makrell i tomat eller leverpostei som barna selv kan smøre på brødskivene.

Hel frukt og grønnsaker som småtomater, knaskegulrøtter, epler, pærer, nektariner og appelsiner holder seg godt selv om det blir en lang dag. Og liker du best at det er ferdig oppskåret, går det også fint.

- Så lenge du sørger for oppbevaring i en tett og god boks så er både biter av kålrot, gulrøtter og paprika friske og fine selv etter flere timer i romtemperatur, sier Sundfør.