Den viktige matpakken

Slik lager du en spennende og fristende matpakke

Hva du legger i matboksen til barnet, har stor betydning for hvordan barnehage- eller skoledagen blir.

Det er jo også lite som smaker så godt som en matpakke når sulten begynner å gnage.
Selv to svette grove brødskiver med ost kan smake himmelsk, og er du flink til å variere innholdet og også sniker litt frukt og grønt inn i måltidet, blir matpakken et høydepunkt både smaks- og ernæringsmessig.

Vanlig er bra nok

Du har sikkert sett bilder både i blader, bøker og på sosiale medier av matpakker som fortoner seg som det rene kunstverk, men det er ikke nødvendig å lage matpakker med for mye dill.
Helt vanlig grovt brød med magert kjøttpålegg, ost, fiskepålegg eller egg, samt litt frukt og grønt, er et strålende lunsjmåltid.

Det er ikke nødvendig å lage matpakker med for mye dill.

Bruk restemat

Det også lov å variere litt og for eksempel bruke rester fra gårsdagens middag i matpakken.
Dette er både sunt, godt og dessuten en glimrende måte å bruke opp restene på.
Ha for eksempel restene i et fullkorns pitabrød eller en fullkornswrap sammen med grønnsaker og kanskje litt kesam, rømme, ketchup eller pesto.
Hvis du ikke har rester, kan du bruke for eksempel kylling, skinke eller røkt laks

Omelett eller pizza

Grove vafler eller pannekaker er også gode alternativer til den vanlige brødskiven, eller kanskje du kan steke en omelett dersom barnet er glad i det.

Det å åpne matpakken og finne en grov pizzasnurr under mellomleggspapiret skaper garantert også stemning.

Sunn drikke

Som en tommelfingerregel bør du huske at matpakken alltid skal inneholde en kombinasjon av grove kornprodukter, proteiner av høy kvalitet, mykt margarin samt litt frukt og grønt.
Variasjonsmulighetene er store med dette som utgangspunkt.
Unngå saft i drikkeflaske, men velg heller mager melk, juice eller vann.
Send også med noen usaltede nøtter.

Selv to svette grove brødskiver med ost kan smake himmelsk, og er du flink til å variere innholdet og også sniker litt frukt og grønt inn i måltidet, blir matpakken et høydepunkt både smaks- og ernæringsmessig.

Lag mat sammen

Selv om det er dere voksne som har hovedansvaret for å gjøre klar og sette sammen matpakken, er det ingen grunn til at dere skal gjøre det alene. Større barn kan gjerne lage sin egen matpakke, og både små og store kan hjelpe til. De fleste barn spiser nemlig mer av en matpakke de selv har vært med på å lage.