Dette kjennetegner barnas matpakke

havrebrød med salami

De aller fleste norske skolebarn har med seg matpakke på skolen hver dag, og det er barna selv som bestemmer hva matpakken skal bestå av.

Sunt og godt påfyll i løpet av skoledagen er viktig for små og store barns læring. En ny undersøkelse fra Opplysningskontorene for landbruket viser at det stort sett er barna som bestemmer matpakken sin selv, og den er slettes ikke så avansert som mange kan få inntrykk av fra sosiale medier.

– Den vanligste matpakken består av grove brødskiver med salami eller ost og med frukt og grønt ved siden av, enten medsendt hjemmefra eller som en del av skolefruktordningen.

Det forteller prosjektleder for Opplysningskontorene i landbruket sin matpakkesatsing og daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø. Med andre ord er den klassiske matpakka i dag ganske lik som for 20 år siden – med ett unntak.

– Barn i Oslo har oftere med seg andre ting enn brødmat i matpakken sammenlignet med resten av landet.

Få tips til hvilke brød som passer best til matpakka

Matpakken skal være sunn
De fleste foreldrene i undersøkelsen oppgir at de synes det verken tar lang tid eller er vanskelig å lage en god matpakke til barna.

– Halvparten svarer at de kun bruker 5 minutter, og 9 av 10 klarer seg med 10 minutter når de lager matpakke. Hvorvidt matpakkesmøring er en stressfaktor har vi ikke spurt om, men hverdagen i småbarnsfamilier kan for mange føles hektisk. Så et tips kan være å planlegge handling av brød og pålegg slik at man har det man trenger til matpakkesmøringen i hus. Om man har knapt med tid på morgenen kan det å pakke matpakken på kvelden være med å dempe stresset for de som føler på det, forteller Nordbø.

Grove rundstykker i matpakka
Grove rundstykker i matpakka

Ifølge helsemyndighetene skal vi spise grove kornprodukter hver dag. Grovt brød i matboksen handler derfor om å skape gode vaner man har glede av resten av livet. Derfor er det gode nyheter for norske skolebarn at den vanligste matpakka inneholder grovt brød.

– En annen fordel ved de grove brødskivene i matpakka er at de gir et jevnt blodsukker og metter lenge. Det er avgjørende når barna skal konsentrere seg på skolen. Barn trenger dessuten mye karbohydrater. Ettersom de vokser og er mye i aktivitet gjennom både lek og idrett, er behovet for karbohydrater større enn hos de fleste voksne, sier Nordbø.