Ønsker du å spise sunnere? Da vil du like denne nyheten

Visste du at flytende Melange nå er like billig som vanlig Melange hos KIWI? Det er godt nytt for helsen din!

Melange er Norges mest kjøpte margarin, og det sies at annenhver husstand i Norge har Melange i kjøleskapet.

I KIWI er vi opptatte av at det skal være både billig og enkelt for våre kunder å velge sunnere alternativer – derfor har vi samme pris på blant annet flytende Melange og original Melange.

Derfor er flytende margarin sunnere

Flytende Melange har et lavere innhold av mettet fett enn de fastere variantene. Foto: Mills
Flytende Melange har et lavere innhold av mettet fett enn de fastere variantene. Foto: Mills

Ikke alle er klar over dette, men jo mer flytende fettet er, desto mindre mettet fett inneholder det. Og mettet fett er den typen vi helst ikke skal spise så mye av.

Dette kan det være smart å tenke på når valget står mellom smør, hard eller myk margarin eller flytende margarin.

– Smør er laget av fløte eller rømme, og har et høyt innhold av mettede fettsyrer. Flytende margarin er i hovedsak laget av planteoljer med et høyt innhold av umettede fettsyrer, forklarer klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Å bytte ut mettet fett med umettet fett, sammen med et variert og balansert kosthold og en sunn livsstil, bidrar til normale kolesterolverdier. Høyt kolesterol er en risikofaktor for hjerte- og karsykdommer. Sundfør legger imidlertid til at det ikke er nødvendig å unngå alt mettet fett.

– Som alltid er det snakk om mengde. Litt mettet fett er uproblematisk for helsen, understreker hun.

Perfekt til steking og baking

I 2019 var det 100 år siden Melange så dagens lys på Grünerløkka i Oslo. Margarinen har gjennom årene blitt en sentral del av nordmenns steke- og bakevaner.

Det er ikke uten grunn at margarinen er blitt en favoritt på kjøkkenet. Melange har nemlig særdeles gode steke- og bakeegenskaper.

– Årsaken til at Melange egner seg så godt til steking, er at den gjør det lett å se når det er passe temperatur i pannen. Den blir lys brun når det er passe varmt til å steke fisk og lyst kjøtt, nøttebrunt når det passer for rødt kjøtt og hurtig bruning. Blir margarinen svart og brent i pannen, er temperaturen for høy, forklarer senior produktsjef for Melange, Marte Kvitnes i Mills.

Flytende margarin eller fast margarin?

Klassisk Melange passer veldig godt til gjærbakst og luftige kaker, i tillegg til steking. Foto: Mills
Klassisk Melange passer veldig godt til gjærbakst og luftige kaker, i tillegg til steking. Foto: Mills

I tillegg til sine stekeegenskaper, passer flytende Melange perfekt i kaker der margarinen skal smeltes og tilsettes i for eksempel eggedosis. Den er også utmerket til kaker som bakes i langpanne.

Skal du bake småkaker eller pai er Melange original et godt valg. Det faste fettet gjør at deigen ikke blir seig og sluttproduktet ditt blir knasende sprøtt.

– Romtemperert Melange har for øvrig god evne til å piske inn luft når vi pisker margarin og sukker hvitt. Vi får derfor et stort volum på for eksempel formkaker, eplekaker og cupcakes når vi bruker denne fremgangsmåten, tipser Kvitnes om.

Slik spiser du mer umettet fett

Studier har vist at det er gunstig for helsen å bytte ut noe mettet fett med umettet fett.

– Både planteoljer, plantemargarin, fet fisk, nøtter, frø, avokado og oliven gir oss mer av det umettede fettet, mens helfet rømme, fløte, smør, oppblandede kjøttprodukter, kjøtt med mye fett, palmeolje og kokosolje har høyere innhold av mettet fett, forklarer klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.