Med kvarg i kjøleskapet er både mellommåltidet, kaffekosen og dressingen til middagen i boks.
Kvarg kan kanskje minne litt om yoghurt, men yoghurt og kvarg er to ganske forskjellige produkter.
– Egentlig er kvarg en ferskost som fremstilles av syrnet melk og eventuelt litt løpe. Kvarg er i familie med Skyr og Cottage Cheese, som fremstilles på lignende måte og har omtrent samme næringsinnhold, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Flott som mellommåltid
Sundfør forteller at kvarg inneholder mye protein og lite fett og kalorier.
I tillegg inneholder produktet nesten 50 prosent mer kalsium enn melk og mye jod som er viktig for dannelsen av det såkalte thyroid-hormoner, som er med på å styre forbrenningen i kroppen.
– Det høye innholdet av protein gjør at kvarg egner seg godt som mellommåltid og som restitusjonsmåltid etter trening. Gjerne sammen med litt frukt og usaltede nøtter, sier hun.
- Oppskrift: Prøv denne sunne desserten med eple og kanel
I KIWI-butikkene finner du i dag en rekke smaksatte varianter av kvarg, så her bør det være mulig for alle å finne en favoritt.
Bringebær er favoritten
Og akkurat det er det også mange som har gjort.
– Det er omtrent to år siden Kvarg ble lansert, og produktene blir stadig mer populære. KIWI-kundenes favoritt er bringebær-varianten, som det selges 8500 av hver uke, sier kategorisjef Trond Jokerud i KIWI.
Han mener Kvarg har befestet seg i markedet og fortsetter å ta andeler. Etterspørselen fra kundene øker stadig, og Eldorado utvider dermed også sortimentet.
Denne høsten kan du glede deg over tre nye varianter – Kvarg med blåbær, Kvarg Zero med mango og pasjon (uten sukker) og Kvarg Zero med jordbær og vanilje (uten sukker).
Kaffekos med Kvarg på 1-2-3
Kvarg kan også brukes i en rekke desserter, enten som tilbehør eller som ingrediens i is eller andre desserter.
- Kvarg med litt honning og hakkede nøtter er ideelt som topping til frukt og bær og gir deilige hverdagsdesserter og sunn kosemat når du er sugen på noe godt. Kvarg passer også perfekt i smoothie og bakverk, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Superenkel dessert
En superenkel dessert lager du ved å blande fryste, usukrede bringebær med kvarg i en blender.
Da har du en frisk dessert eller kaffekos klar på rekordfart, noe som kan være perfekt hvis du får uventede gjester.
– Selv spiser jeg aller mest kvarg sammen med frukt i biter eller bær og litt hakkede mandler, valnøtter eller hasselnøtter. Jeg har alltid lyst på noe søtt til kaffekoppen etter middag, og dette tilfredsstiller søtsuget helt uten dårlig samvittighet, sier Sundfør.