– Bekymringsfullt at så mange tror at melk og yoghurt er usunt

Norsk undersøkelse viser at 30 prosent tror melk er usunt, og kun én av fem tror yoghurt er svært sunt. Dette bekymrer klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Det hersker forvirring i Norge om hvorvidt melk og yoghurt er sunt eller ei, ifølge en fersk undersøkelse Norstat har gjort for KIWI.

Hele 30 prosent i undersøkelsen svarer at melk ikke er sunt.

– Det er bekymringsfullt at så mange tror det, sier Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo Universitetssykehus.

– Melk er en særlig viktig kilde til kalsium og jod, som det finnes lite av i andre matvarer, samt proteiner og B-vitaminer.

De siste 17 årene har inntaket av meieriprodukter blant nordmenn gått ned med 25 prosent, og Sundfør virker ikke kjempeoverrasket over at melk og yoghurt blir sett på som usunt av mange.

– Mat har blitt mote. Trendpersoner uten noen form for ernæringsutdanning gir råd, og publikum har en tendens til å tolke påstandene som sannheter, sier ernæringsfysiologen lettere oppgitt.

Ingen grunn til å unngå melk eller yoghurt

Ernæringsfysiolog Tine Sundfør er bekymret over at mange nordmenn tror at melk og yoghurt er usunt.

Sundfør finner ingen gode grunner til å ekskludere verken melk eller yoghurt fra kostholdet, med mindre man ikke tåler det.

– For barn og ungdom er melk en viktig kilde til næringsstoffer. Det er anbefalt at man skal innta tre enheter med meieriprodukter hver dag, for eksempel mager melk, ost og yoghurt. Hvis man ekskluderer meieriprodukter fullstendig fra kostholdet, vil jeg anbefale kalsiumtilskudd eller melkeerstatninger som soya-, havre- og mandeldrikk hvor det står «tilsatt kalsium».

Viktig kilde til jod

Melk og hvit saltvannsfisk er hovedkildene til jod. NRK skrev nylig om en norsk undersøkelse som viste at hver tredje kvinne  – av de 400 som var med i undersøkelsen – hadde kritisk lave jodverdier. I 2016 ga Nasjonalt råd for ernæring ut rapporten «Risiko for jodmangel i Norge».

Det er særlig essensielt for gravide å ha gode jodverdier.

– Studier har vist at mild og moderat jodmangel i svangerskapet kan føre til både fysiske og kognitive utviklingsskader hos barna, og noen studier har vist at jodmangel over tid kan føre til en reduksjon i intelligens. I utlandet tilsettes jod i flere ulike produkter, men i Norge er det kun noen typer salt som berikes med en veldig liten – nesten ubetydelig mengde jod – siden vi i Norge historisk sett har vært flinke til å innta meieriprodukter, sier Sundfør.

– Men nå som inntaket av melk dessverre har gått ned, er det mange som har urovekkende lavt jodinntak. Dersom du spiser lite meieriprodukter, bør du spise mye hvit saltvannsfisk som er den eneste andre gode jodkilden i et vanlig norsk kosthold.

– Yoghurt er sunt

I Norstat-undersøkelsen tror kun 22 prosent at yoghurt er «svært sunt».

– Jeg vil påstå at yoghurt naturell er svært sunn, mens all annen yoghurt er sunn. I yoghurt er det melkesyrebakterier som gir positive effekter i magen og tarmen, og noen studier indikerer at det også kan minske risikoen for hjerte- og karsykdommer. Det gjelder å velge yoghurt med lite sukker, gjerne de som er nøkkelhullsmerket, sier klinisk ernæringfysiolog Tine Sundfør.