Barn og yoghurt

Seks gode grunner til å gi barna yoghurt hver dag

Yoghurt er ypperlig mat for aktive barn. Den inneholder mange næringsstoffer kroppen trenger og smaker i tillegg kjempegodt.

Helsedirektoratet anbefaler i sine kostholdsråd at vi har et daglig inntak av magre meieriprodukter. Tre porsjoner om dagen passer for både store og små, og minst to av disse bør være melk eller yoghurt. For barn i farta er en liten yoghurt det ideelle mellommåltidet eller perfekt som dessert til brødmåltidet eller middagen.

Her er seks gode grunner til å gi barna yoghurt hver dag:

1) Barna trenger protein til muskler i vekst

Yoghurt er en god kilde til proteiner, som barna dine trenger. De små er gjerne i full aktivitet hele dagen, og siden de vokser er det ekstra viktig med et variert og balansert kosthold.

– Proteiner er kroppens byggesteiner. De er nødvendig for at musklene skal vokse og utvikle seg normalt, og for å bygge opp og vedlikeholde ulike organer, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

2) Det er en myte at yoghurt er usunt

– Det er bekymringsfullt at mange tror yoghurt er usunt. Melk er en viktig kilde til næringsstoffer for barn og ungdom, og det er anbefalt at man inntar tre enheter med meieriprodukter hver dag. Det kan for eksempel være ett glass mager melk, ost til en brødskive og en porsjon yoghurt, sier Sundfør.

3) Yoghurt gir sterkt skjelett

– Melk og yoghurt er den viktigste kostholdskilden til kalsium, som det finnes lite av i andre matvarer, forteller Tine Sundfør.

Knoklene er avhengig av jevn tilførsel av kalsium hele livet for å bygge opp og vedlikeholde skjelettet. Gjennom ungdomstiden vokser skjelettet raskt og kalsiumbehovet er aller høyest disse årene.

– Det er i ungdomstiden skjelettet bygges opp. Senere i livet er det bare mulig å vedlikeholde det man allerede har bygget opp på best mulig måte, sier hun.

4) Yoghurt er den perfekte snack

Yoghurt med lite eller ikke noe sukker er et godt valg hvis barnet trenger et lite mellommåltid eller er fysen på noe godt.

– Siden yoghurten inneholder mye proteiner og næringsstoffer er det et godt restitusjonsmåltid etter trening og lek, forklarer den kliniske ernæringsfysiologen.

5) Yoghurt bidrar til normal utvikling av hjernen

– Yoghurt inneholder jod, som er viktig for barn i vekst. Det er faktisk umulig å få i seg nok jod gjennom kostholdet hvis du ikke spiser hvit fisk og meieriprodukter regelmessig. Det å gi barna yoghurt hver dag, er derfor en god forsikring, sier Sundfør.

Jod er viktig for at skjoldbruskkjertelen skal kunne lage hormoner som regulerer kroppens stoffskifte, og hos barn er disse hormonene viktig for normal vekst og utvikling av sentralnervesystemet og hjernen.

6) Barnet får god fordøyelse

– Yoghurt er et såkalt fermentert produkt. Det betyr at det inneholder sunne melkesyrebakterier, som kan ha positiv effekt på fordøyelsen, sier Sundfør.

Velg en yoghurt med lite sukker og gjerne en som er nøkkelhullmerket.

– Da får barna i seg alle de gode næringsstoffene fra melkeproduktet, men lite av det mettede fettet, som fete meieriprodukter inneholder mye av, sier hun.