Sannsynligheten er stor for at pasta utgjør en stor del av kostholdet ditt i årene som ung student. Men du trenger ikke alltid nøye deg med kjøttdeig og ketchup!
– I utgangspunktet er det ikke noe i veien med å spise pasta til middag ganske ofte, italienerne klarer seg jo ganske bra!
Mari Eskerud (27) er klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale sykehus, og blogger i tillegg om sunn og billig mat på marieskerud.com. Hun utdyper:
– Varierer du tilbehøret kan du spise pasta til middag hver dag og få i deg forskjellige næringsstoffer.
Mari Eskerud (27) er klinisk ernæringsfysiolog og har gode tips til hvordan du gjør pastamiddagen sunnere.Godt, men kaloririkt
MEN (det er alltid et «men»): – Ulempen med pasta er at det er ganske kaloririkt og veldig godt. Derfor er det lett å legge på seg av å spise pasta ofte, sier Eskerud.
Er du derimot aktiv og trenger mye energi, passer pasta veldig godt.
Når man lever på et stramt studentbudsjett, er det lett å ty til mye pasta siden det både er billig, kjapt og enkelt å lage. Men en middag bør bestå av mer enn bare pasta. Ifølge ernæringsfysiologen kan du godt bruke ferdiglagde tomatsauser, men pass på alltid å ha salat eller ekstra grønnsaker ved siden av.
– Det viktigste for en sunn pastamiddag er å ikke spise altfor stor porsjon og sørge for at du også får i deg proteiner og grønnsaker, slik at det blir et fullverdig måltid, sier Eskerud.
27-åringen påpeker at det ikke bare er kjøttdeig som passer til pasta, også fisk og pasta smaker godt sammen. Prøv for eksempel røkelaks eller ovnsbakt fiskefilet.
Våre pasta-tips
Grønnsaksburgere med tagliatelle. Et litt mer spennende alternativ til pasta med ketchup?Her er tre tips fra oss som du kan prøve neste gang du spiser pasta:
Fullkornspasta er litt dyrere enn vanlig pasta, men til gjengjeld metter det også lenger. Så sparer du kanskje penger på å slippe et unødvendig mellommåltid eller snacks fra kiosken?
Flere billige middager
Lag lapskaus av billige kjøttstykker som blir gode når de kokes lenge, masse rotgrønnsaker og løk som gir mye smak, og ikke minst belgvekster som er en rimelig og sunn proteinkilde. Har du en stor gryte kan du lage flere middager på en gang, så sparer du tid og slipper å kaste rester.
– Vegetarmat er også ofte billigere enn kjøttretter, så det er lurt å være litt kreativ. Ellers er omelett, pai og andre retter med egg ofte både mettende og rimelige, foreslår klinisk ernæringsfysiolog og matblogger Mari Eskerud.
Billig alternativ til pasta: Potet
Risikoen er rimelig stor for at du en eller annen gang i løpet av det neste året går lei pasta. Men frykt ikke: Selvfølgelig finnes det et alternativ som både er billig og bra.
– Poteter er et næringsrikt og billig alternativ til pasta. På høsten kan supper og lapskauser varieres i det uendelige, for eksempel med potet som basis, foreslår Mari Eskerud.
Det er et råd som støttes fullt ut av klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
– Poteten har fått et ufortjent dårlig rykte! Sammenlignet med pasta og ris inneholder poteten nemlig langt færre kalorier, og samtidig bidrar den totalt sett med mer vitaminer og mineraler, forteller hun.
Bli KIWI PLUSS-kunde i dag
Som KIWI PLUSS-kunde får du alltid 15 % Trumf-bonus på all fersk frukt og grønt