Bakt potet med fyll

Bakt potet er enkelt å lage, men likevel en rett som er full av muligheter. Her får du seks smakfulle forslag til topping – enten du er ute etter noe klassisk, vegetarisk eller litt mer spennende.

Den bakte poteten er en favoritt som aldri går av moten. Med sprøtt skall og mykt, varmt innhold er den det perfekte utgangspunktet for både enkle og kreative smaker. 

Unngå denne vanlige feilen

Å lage bakt potet er veldig enkelt, likevel gjør mange en vanlig feil når retten skal tilberedes. For mange har lært at bakepoteten skal pakkes inn i folie for å bli best mulig, men dette er faktisk en misoppfatning.

– Når du pakker poteten inn i folie, stenger du inne fuktigheten. Resultatet blir en myk og noe vassen potet. Det blir nesten det samme som å koke den, forteller Devi Ahuja, ansvarlig for potet i BAMA. 

Slik får du perfekt bakt potet

Vil du at skallet skal få en perfekt sprø tekstur, mens innsiden blir luftig og myk, bør du heller bruke denne fremgangsmåten:

  1. Varm ovnen til 170 grader
  2. Vask og skrubb potetene, og prikk dem med en gaffel eller kniv
  3. Gni potetene inn med litt olje og krydre dem med salt og pepper
  4. Bak potetene midt i ovnen i ca. 1 time
  5. Snu litt rundt på dem underveis og sjekk om de er ferdige med en gaffel eller spiss kniv
  6. Lag et snitt i toppen av potetene og klem på midten slik at potetene åpner seg. Fyll potetene med det du måtte ønske.

Tips! Det er de kokefaste sortene som beate, astrix og kerrs pink som egner seg best til baking. De er faste og smakfulle. Vil du korte ned baketiden kan du koke potetene i 15-20 minutter før du putter dem i ovnen. Dette kan gjøres en dag i forveien, så lenge potetene oppbevares i kjøleskap fram til baking. 

Her er seks tips til enkel og digg topping til bakt potet:

  1. Klassikeren: Rømme, bacon og vårløk

  • Sprøstekt bacon

  • Lettrømme eller crème fraîche

  • Finhakket vårløk eller gressløk


  1. Tex-Mex-inspirert

  • Taco-krydret kjøttdeig eller kylling

  • Salsa

  • Revet ost og jalapeños

  • Lettrømme


  1. Vegetar med feta og oliven

  • Smuldret fetaost

  • Sorte oliven i skiver

  • Ternede tomater

  • Litt olivenolje og frisk oregano


  1. Skagensalat deluxe

  • Skagensalat (reker, majones, crème fraîche, sitron og dill)

  • Sitronbåt til pynt

  • Litt ekstra dill på toppen


  1. Cheesy brokkoli

  • Dampet brokkoli i små biter

  • Smeltet cheddarost

  • Eventuelt litt hvitløksmør under grønnsakene


  1. Middelhavsinspirert

  • Grønn pesto

  • Mozzarella i terninger

  • Cherrytomater og fersk basilikum